Путин: Патриотизмът в Русия е силен, никой не може да ни наложи чужди формати

Путин: Патриотизмът в Русия е силен, никой не може да ни наложи чужди формати

Руският президент Владимир Путин връчи на церемония в Кремъл държавни награди на седем изявени научни и културни дейци по случай националния празник на страната, Деня на Русия, 12 юни, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Днес се навършват 25 години от приемането на декларацията за държавен суверенитет на Руската федерация през 1990 г., когато Русия още бе една от 15-те съветски съюзни републики.

В словото си Путин заяви, че идеалите на патриотизма сред руския народ са толкова силни, че никой не е успявал "да прекодира" Русия и да ѝ наложи чужди формати на мислене и развитие. "Невъзможно е да бъдем отклонени, откъснати, изолирани от нашите родни и исторически корени", отбеляза той.

Путин подчерта, че великата история на Русия, нейното богато цивилизационно наследство подхранва чувствата на руснаците и ги вдъхновява за нови постижения и открития. Според него 12 юни е знакова дата в руската история, защото с Декларацията за държавния суверенитет, приета на този ден преди 25 години, "бе положено началото на кардинални преобразования в страната", засегнали всички страни на живота, на политическото и общественото устройство.

"Русия не само с чест преодоля тези изключително трудни изпитания и успя само за четвърт век да извърши успешен пробив към демокрация и пазарна икономика, но и можа да се утвърди като съвременна открита и самостоятелна страна", отбеляза президентът. "Ние не разпиляхме, а опазихме самата същност и духовната основа на руската държавност, съхранихме уникалното национално многообразие на народа и неговото историческо единство, вековните традиции за преданост към отечеството и готовността да отстояваме и защитаваме неговата свобода и независимост, неговите интереси", заключи Путин.

Споделяне

Още от Свят