Путин подхрани спекулациите, че може да се откаже от президентството

"Еднополюсният свят не съществува, патриотизмът е единствената възможна идеология"

Владимир Путин, сн. ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин каза, че е отворен за възможността да бъде променена руската конституция, включително за предложения да се увеличат правомощията на парламента и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек, съобщи Ройтерс.

Въпросът за конституционна промяна в Русия се следи внимателно заради спекулации за политическите амбиции на 67-годишния Путин, отбелязва агенцията. Той е на власт вече 20 години - като президент или премиер - и трябва да се оттегли през 2024 г., когато ще изтече четвъртият му президентски мандат.

Според сегашната конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, Путин не може веднага да се кандидатира отново за следващ мандат.

Критици го обвиняват, че замисля как да остане на власт и след 2024 г., като предполагат, че той може да промени конституцията, за да има право да се кандидатира отново за президент; да прехвърли правомощия на парламента и да стане премиер с по-голяма власт или да стане ръководител на нова съюзна държава, съставена от Русия и съседна Беларус.

Путин каза по време на годишната си конференция в Москва, че е отворен към идеята за конституционна промяна, защото формулировката за поредните мандати "смущава някои политолози и обществени дейци".

Той добави обаче, че този въпрос трябва да се обмисли внимателно.

"Едно нещо, което може да бъде променено за тези (президентските) мандати, е да се премахне уточнението за "последователни" (мандати). Вашият покорен слуга вече служи два мандата, след това напусна тази длъжност, и имаше конституционно право да се върне на поста президент, защото това вече не бяха два последователни мандата", напомни той за пътя, който извървя начело на Русия.

По този повод шефката на спонсорирания от държавата руски тв канал RT (Ар Ти) Маргарита Симонян обърна внимание, че това изявление на руския президент, който не казва нищо случайно, е добре премислено и че той всъщност е решил да се оттегли от президентството, предаде Франс прес.

Отговаряйки на друг въпрос, Путин изрази мнение, че бъдещите поколения ще дадат оценка на неговата дейност начело на Русия. "Мисля, че за нас, съвременниците, и за мене лично това не е въпрос, на който трябва да отговарям. . . Хората в бъдещето трябва да оценят какво бе направено за страната".

"Мисля, че общественото мнение в този смисъл е най-добрият показател и то ще даде оценка. Но това е за в бъдеще", каза Путин, като не изключи, че е възможно и да не е успял да свърши нещо.

Той обърна внимание също така, че оценките, които му дават в чужбина, не влияят за отстояването на фундаменталните интереси на Руската федерация.

Той каза, че отдавна е свикнал "да се отнася по съответен начин" към изказванията на различни политически дейци в различни страни за него и за Русия.

"Аз зная какви са интересите на моята страна. Каквото и да говори някой за мене, това няма абсолютно никакво значение в сравнение с фундаменталните задачи, от решаването на които е заинтересована Русия. Но ние, естествено, разбираме това, слушаме и го отчитаме в своята работа", подчерта Путин. 

Патриотизмът - единствената възможна идеология

Еднополюсният свят е илюзия, а патриотизмът е единствено възможната идеология в съвременното демократично общество, каза руският президент Владимир Путин.

Путин отбеляза, че след разпадането на Съветския съюз е възникнала илюзията, че еднополюсният свят е възможен и че той дълго ще съществува.

"Но това бе само илюзия. Аз винаги съм казвал това и последните събития го потвърждават", допълни той,

"След Втората световна война американците даваха 50 процента от световния брутен продукт, а сега делът на Китай е по-висок от този на САЩ. Китай изпреварва САЩ както по този дял, така и по много други показатели. По паритет на покупателната способност китайската икономика изпревари американската", констатира Путин.

Според него такива показатели "неизбежно водят към изменения по много други направления".

Путин каза, че "светът не може да бъде устроен еднополюсно с единен център, откъдето да се управлява цялата световна общност".

"Затова е толкова важна ролята на нашето взаимодействие с Китай. Ние ще укрепваме нашите многостранни стратегически връзки и съм уверен, че това ще бъде от полза както за народа на Китай, така и за народа на Руската федерация", посочи той.

Според него "в съвременното демократично общество е възможна само една идеология - патриотизмът, в най-широкия и добър смисъл на думата".

"Никой не знае точната причина за климатичните промени "

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата, коментира Путин.

Той постави отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека и припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания.

"Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", посочи той.

По думите му е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно.

Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът. В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2.5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, каза президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна.

В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди.

"У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди той.

Според него на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин.

"Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа.

Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

В Украйна няма руски войски

Украинските лидери трябва да разговарят директно с подкрепяния от Москва сепаратистки район на Донбас, за да бъде възстановен мирът в Източна Украйна, каза Путин.

Той изключи всякаква възможност за ревизия на Минските мирни споразумения от 2015 г. и изрази желание разговорите в т.нар. Нормандски формат да продължат.

Путин отново отхвърли обвиненията за руска военна намеса в конфликта. Отговаряйки на въпрос на украински журналист за необходимостта в процеса на уреждането на конфликта да бъдат изтеглени от Източна Украйна всички чужди войски и наемници, Путин отбеляза, че "там няма чуждестранни войски", но има наемници.

"Там има местна милиция, местни сили за самоотбрана. Те са съставени от местни жители".

"Там има французи и немци, които воюват и за едната, и за другата страна. Дайте да изясним този въпрос, но искам да подчертая, че те не съставляват основата на тези въоръжени формирования", допълни руският президент.

Тежката артилерия, която използват сепаратистите, е "тяхна бойна техника", каза той, но не обясни как са се сдобили с нея, отбелязва ДПА.

Украйна трябва да продължи да спазва ангажимента си за изтегляне от разделителните линии, добави президентът.

Той обвини западните страни, че нанасят сериозни удари на Украйна, а обвиняват Русия, и даде пример с транзита на руски газ.

"(САЩ) казват, че искат да помогнат на Украйна да запази транзита (на газ). Но аз току-що казах на колегата си от Украйна, че самите ние искаме да запазим транзита, ние при всички случаи сме заинтересовани от това. Ако искаха да помогнат, по-добре да бяха дали пари", каза Путин.

"Обвиненията срещу Тръмп са измислени"

Говорейки за руско-американските отношения, той изрази готовността на Москва да бъде продължен договорът за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, чийто срок изтича скоро, но добави, че засега няма отговор от Вашингтон по този въпрос.

Коментирайки новината, че Конгресът на САЩ е одобрил вчера нови антируски санкции, той каза, че това са "абсолютно неприятелски действия" и увери, че Русия ще даде "огледален" отговор, ако те бъдат въведени.

"Това, безусловно, ще окаже влияние на равнището на нашите междудържавни отношения. Ние знаем техния подход, който се свежда до това, че САЩ ще работят с нас само там, където им е интересно и изгодно, и в същото време ще сдържат Русия чрез решения от подобен род. Но и ние, знаейки това, ще постъпваме огледално, и толкова", каза Путин.

"Ние, въпреки всичко, сме заинтересовани от развитието и поддържането на отношенията със САЩ и ще работим за това независимо кой ще бъде в Белия дом и кой контролира двете камари на американския Конгрес", посочи руският президент.

Той каза, че очаква американският му колега Доналд Тръмп да остане на поста си въпреки решението на Камарата на представителите за импийчмънт срещу него. Според Путин обвиненията срещу Тръмп са измислени и затова "е малко вероятно Сенатът да го отстрани от власт".  

Тялото на Ленин трябва да остане в мавзолея на Червения площад

Путин коментира, че голямата политика има нужда от жени.

"Жената все пак привнася в политиката женското начало, по-малко агресия. От това категорично има нужда", каза Путин на годишната си пресконференция.

В отговор на въпрос какви качества трябва да притежава успялата жена политик руският лидер изтъкна, че всички политици, независимо от пола си, трябва да бъдат компетентни и почтени.

Путин каза, че тялото на покойния лидер на социалистическата революция в Русия Владимир Ленин трябва да остане в мавзолея си на Червения площад в Москва, предаде Франс прес.

Според мен никой не бива да премества тялото. "Още повече, че животът и съдбата на много хора остават свързани с него и с успехите от миналото, с годините на Съветския съюз", каза Путин в отговор на въпрос дали тялото на Ленин трябва да остане в мавзолея.

Въпреки позицията си по този въпрос Путин разкритикува политиката на Ленин след революцията през 1917 г., отбелязва Франс прес. Ленин "не е бил държавник, а революционер", каза руският президент, говорейки за начина, по който Ленин е въвел федералната форма на управление в Русия.

Политиката на Ленин по този въпрос е довела до определяне на територии на народите в Русия, които невинаги са съответствали на местата, където те традиционно са обитавали.

Именно тази политика доведе до появата на над 2000 "болезнени точки" в бившия Съветски съюз и Русия, изтъкна Путин.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят