Путин подкрепи маршал Ас Сиси за президент на Египет

Путин подкрепи маршал Ас Сиси за президент на Египет

Руският президент Владимир Путин заяви, че подкрепя решението на египетския маршал Абдел Фатах ас Сиси да се яви на президентските избори, предаде Франс прес.

"Зная, че сте взели решение да се кандидатирате за президент на Египет", заяви Путин на маршал Ас Сиси на среща в Москва, показват кадри на руската телевизия. "Много отговорно решение е да се заемете с мисия за египетския народ. Пожелавам ви от мое име и от името на руския народ да успеете", допълни той.

"Стабилността в целия Близък изток зависи от стабилността в Египет. Убеден съм, че с вашия опит ще успеете да мобилизирате привържениците си и да установите отношения с всички части на египетското общество", каза той.

Министърът на отбраната маршал Ас Сиси, който се радва на голяма популярност в Египет, още не е обявил официално кандидатурата си за изборите през април, но не крие своите намерения, откакто свали от власт президента Мохамед Морси.

Визитата на египетският военен министър в Москва е първото му пътуване в чужбина след свалянето на Морси. То става на фона на появили се сведения, че военната сделка с Русия за 2 милиарда долара ще бъде финансирана предимно от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, което цели намаляване на зависимостта на Египет от САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?