Путин подкрепи удължаване на президентския мандат до 7 г.

Путин подкрепи удължаване на президентския мандат до 7 г.

Би било целесъобразно да се удължи мандатът на президента на Русия до 5-7 години, заяви действащият държавен глава Владимир Путин на среща със западни медии преди срещата на страните от Голямата Осморка в германския град Рощок., цитиран от РИА Новости в понеделник. При такова положение, няма да стои въпросът с увеличаването на броя на мандатите, които може да изкара на длъжността един и същи човек, уточни той.

Четири  години за Русия са „разбира се, достатъчно малък срок”, заяви Путин. Според него „във всеки случай за днешна Русия пет, шест или седем години е напълно приемливо”

Путин поясни, че самият той преди да заеме поста на държавен глава достатъчно дълго е бил премиер и „вече е бил в курса на случващите се събития и е би въвлечен във вземането на решения”. „Ако предположим, че някой губернатор бъде избран, на него на федерално ниво ще са му нужни година-две, за да навлезе в курса на общофедеративните и международните проблеми. И тогава трябва да влиза в нова предизборна кампания”, коментира президентът необходимостта от удължаване на пълномощията на руския държавен глава.

Путин, чийто втори четиригодишен мандат изтича през 2008 г., даде да се разбере, че не смята да излиза в пенсия. „Ще работя. Къде и в какво качество, засега не мога да кажа. Имам определени намерения, но ще е рано да говоря за това”, каза президентът.

„Ще видим, много неща ще зависят от това как ще протече политическият процес в Русия в края на настоящата и  началото на следващата година. Различни са вариантите", допълни той, отказвайки да съобщи с какво обмисля да се занимава след 2008 г. Путин само вметна, че съпругата му с нетърпение очаква кога той ще приключи дейността си на президент.

Споделяне

Още от Свят