Путин подновява усилията си за раздробяване на Украйна

Путин подновява усилията си за раздробяване на Украйна

Русия направи поредна значителна стъпка към създаване на марионетна държава в Украйна. През уикенда контролираните от Москва градове Донецк и Луганск и околните райони произведоха "избори" за лидери на това, което руският президент Владимир Путин нарича Новорусия. По този начин те пряко нарушиха постигнатото на 5 септември споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, което Путин подкрепи. След като обеща да уважава суверенитета на Украйна (без да се брои Крим), сега Русия подкрепя изборите на ренегатите и казва, че украинското правителство би трябвало да преговаря с лидерите на сепаратистите.

 

Междувременно Русия и нейните подставени лица, изглежда, се готвят за нов етап на агресия. В неделя правителството в Киев и западни журналисти съобщиха за нов приток на войски и военна техника от Русия в Донецка област. Кореспондентът на "Бъзфийд" Макс Седън съобщи, че е видял колона от 31 военни камиона без обозначения заедно с "противовъздушни оръжия, сандъци с боеприпаси, радарни системи и автобус с въоръжени хора".

 

Това е поредно нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, което призова за изтегляне на руските оръжия и войски от Украйна и затваряне на границата под международно наблюдение.

 

Не е трудно да се отгатне какво има предвид Путин. При сегашното състояние на нещата минидържавите Донецк и Луганск не са лесни за удържане; те нямат пристанище, електроснабдяване и достъп до главното летище в района. Известно е, че Александър Захарченко, който беше обявен за победител в "Донецката народна република", казва, че неговият режим възнамерява да завземе контролираното от украинските власти пристанище Мариупол, както и няколко големи града, които правителствените сили си върнаха през лятото.

 

Ръководени от Русия сили вече се бият за превземане на летището в Донецк, нарушавайки прекратяването на огъня.

 

Щом "Новорусия" бъде укрепена, Путин ще е постигнал главната си стратегическа цел в Украйна. Той вече присъедини към Русия значително парче от Украйна - Кримския полуостров, а посегателствата срещу човешките права на татарското малцинство там остават до голяма степен незабелязани от Запада.

 

Сега той ще може да използва контролираната от него територия в Източна Украйна, за да дестабилизира постоянно правителството в Киев и да направи така, че то да не постигне своята цел да интегрира икономически Украйна с Европейския съюз. Това е същата стратегия, която той следва в Грузия и Молдова, където създадените и поддържани от Русия "замразени конфликти" продължават от десетилетия.

 

Ако правителството на Обама и неговите съюзници от Европейския съюз имат намерение да попречат на Путин да доведе докрай плана си, то това не се вижда. Кремъл не отдава особено значение на западните санкции и същевременно компенсира приятелите на Путин за техните загуби. Американски и германски представители заклеймиха изборите през уикенда, а Берлин отправи неясна заплаха с нови санкции. Но и двете правителства отхвърлят все по-отчаяните искания на Украйна за военна помощ, включително отбранителни оръжия, които могат да възпрат ново руско настъпление.

 

В понеделник вицепрезидентът Байдън се постара да се поправи, след като каза, че Русия е "нахлула" в Украйна; Белият дом продължава да забранява този термин, като че ли езиковите преструвки по някакъв начин ще заличат хилядите руски войници, разположени в Украйна. По-обезпокоителни са преструвките на правителството по отношение на политиката му, която всъщност изглежда, че е смятана за успешна от негови представители.


Байдън каза за кризата: "Ние я държим под контрол". В действителност голяма част от Източна Украйна сега е под контрола на Путин и не Белият дом, а Москва е тази, която ще определи какво ще се случи по-нататък.

 

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?