Путин подписа анексирането на Крим и обеща да не завзема други части от Украйна

Русия повече няма да отстъпва пред Запада

Путин подписа анексирането на Крим и обеща да не завзема други части от Украйна

Пренебрегвайки несъгласието на Украйна и санкциите на Запада, президентът Владимир Путин подписа във вторник договор за присъединяването на украинския регион Крим към Русия и каза, че не планира да завзема други части от Украйна. На втория ден след незаконния референдум в Крим той произнесе пламенна патриотична реч пред парламента и каза, че присъединявайки Крим, Русия показва на САЩ и Европейския съюз, че започва нова епоха на отношенията си с тях. Русия няма да се примирява с тяхната хегемония; Русия има нови приятели и не се бои от старите врагове, които спъват развитието ѝ в последните 300 години.

Словото на Путин бе прекъсвано от бурни овации на станали на крака парламентаристи, поздравления и сълзи.

Руският президент задейства "бързата процедура" за анексиране на полуострова, който е част от територията на Украйна, още в понеделник вечерта, когато подписа указ "За признаването на Република Крим". Във вторник по обед пък той подписа "междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава ѝ на нови субекти". Под звуците на руския химн под документа се подписаха и председателят на държавния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиер-министърът на републиката Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий. Те декларираха: "В сърцата и умовете на хората, Крим винаги е бил и остава неделима част от Русия".

"Република Крим се смята за приета в Руската федерация, считано от датата на подписване на споразумението", беше посочено малко след това в изявление на Кремъл.

Въпреки че този документ влезе незабавно в сила, руските депутати трябва да ратифицират закон, включващ в Руската Федерация два нови субекта - Крим и Севастопол, който има специален статут. Ратификацията е чиста формалност и трябва да стане до края на седмицата, посочи председателката на горната парламентарна камара Валентина Матвиенко.

В момента в състава на Русия влизат 83 субекта на федерацията и съвсем скоро Крим вероятно ще стане 84-ият, а Севастопол - 85-тият със статут на град с федерално значение.

Крим е чертата, по думите на Путин, отвъд която и Русия, и Западът ще започнат нов живот, изпълнен с остри конфликти, санкции и глобално открито противопоставяне.

За да разбереш решението на Крим, трябва да познаваш историята

Референдумът в Крим е протекъл при пълно съответствие с демократичните процедури, заяви Владимир Путин пред членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията. За да бъде разбрано решението на жителите на Крим, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия, каза той и изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като "символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия". Путин отбеляза, че полуостровът представлява "уникална сплав от култури и традиции на различни народи".

Въоръжените сили на Русия не са навлизали в Крим

Въоръжените сили на Русия не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хиляди души на постоянно базираните там войски, понеже "нямало необходимост от това", заяви президентът на Русия. "Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на парламента право да използва Въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това право", добави Путин.

Украйна – преврат на националисти, неонацисти, русофоби и ансемитисти

Отношенията с Украйна за Русия винаги ще бъдат изключително важни, ключови, заяви Путин, след което обясни, че легитимни власти в Украйна няма и "много държавни органи са узурпирани от самозванци". А Крим, по думите му, е "стратегическа територия, която трябва да се намира под силен, устойчив суверенитет, който днес фактически може да бъде единствено руски".

Според него събитията в Украйна представляват преврат, чиито главни изпълнители били "националисти, неонацисти, русофоби и ансемити", които вкарали в действие "и терор, и убийства, и погроми".

"Ние не искаме да разделяме Украйна"

"Руският народ стана един от най-разделените народи в света, ако не и най-разделеният", каза Путин, имайки предвид разпадането на бившия Съветски съюз, след което добави, че Русия "не иска да разделя Украйна". "Ние уважаваме териториалната цялост на украинската държава", посочи той и призова украинците да "не вярват на тези, които плашат Русия, крещят, че след Крим ще последват други региони".

"Ние не искаме да разделяме Украйна", каза той. Според него обаче Крим "фактически може да бъде само руски".

Путин изрази загрижеността на Русия от възможността Украйна да стане член на НАТО. "Не искам да бъда посрещнат в Севастопол (базата на руския Черноморски флот в Крим) от моряци на НАТО, предупреди руският президент.

Западът си присвоявал правото да определя бъдещето на света

Путин обвини САЩ и съюзниците им, че си присвояват правото да решават съдбата на света и създават коалиции от типа "който не е с нас, е против нас", като пренебрегват решенията на ООН. След разпадането на двуполюсния свят Западът смята, че само той е прав в определянето на бъдещето на света, при което използва сила срещу суверенни държави, каза Путин и призова решенията на ООН и САЩ по прецедента с Косово да бъдат приложени в ситуацията с кримския референдум. "Действията на кримските жители отчетливо се вписват в тази инструкция", каза Путин и обясни, че кримските власти са изхождали именно от косовския прецедент.

"Кой знае защо това, което може за албанците в Косово, се забранява на русите, украинците и кримските татари в Крим. Защо?", попита Путин, обвинявайки Запада в "лицемерие".

Той отрече да е търсил конфликт със Запада, докато западните партньори са "преминали чертата" по отношение на Украйна и са е държали "безотговорно".

По думите му в Крим ще има три пълноправни държавни езика - руски, украински и кримско-татарски.

Русия винаги е била искрено настроена за диалог със Запада, но никога не е видяла насрещни стъпки. Нас неведнъж са ни залъгвали: така беше с разширяването на НАТО на Изток и с разполагането на ПРО, и с безкрайните преговори по визовия режим, и за достъпа до глобалните пазари. Нас през цялото време ни заплашват със санкции, но ние без това живеем с условия на ограничения, заяви Путин.

Сдържат Русия от 300 години, но всичко си има предел

Имаме всички основания за смятаме, че прословутата политика на сдържане на Русия, която се провеждаше и през 18-ти, и през 19-ти и през 20-ти век, продължава и днес. Опитват се да ни натикат в някакъв ъгъл – затова, че не сме лицемери. Но всичко си има предел. В ситуацията с Украйна нашите западни партньори преминаха чертата, заяви руският президент.

Време е да се прекрати истерията и се сложи отказ от реториката на Студената война и да се признае, че Русия има свои национални интереси, които трябва да се отчитат и уважават, декларира той.

Приятелите на Русия са Индия и Китай

Путин изрази признателност към Китай, чието ръководство "разглежда ситуацията в Крим в историческа пълнота. Признателни сме и на Индия, заяви той.

Русия не се бои нито от санкции, нито от "петата колона" – "различни по вид национални предатели" или влошаване на социално-икономическото положение в Русия, което да провокира недоволство сред хората, заяви Путин по адрес на Запада.

Украинският външен министър излезе с незабавна реакция, че Киев не признава договора за присъединяване на Крим към Русия, който показва, че Москва е заплаха за международната сигурност.

Вицепрезидентът на САЩ, който е на посещение в Полша, окачестви действията на Москва като заграбване на земя и изтъкна ангажимента на Вашингтон да защитава сигурността на граничещите с Русия страни членки на НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят