Путин подписа докапитализацията на руските банки с трилион рубли

Путин подписа докапитализацията на руските банки с трилион рубли

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, който позволява заделянето на до 1 трилион рубли за докапитализация на банките в страната чрез облигации от федерален заем, предадоха руските медии в събота.

Законът за залагането на въпросната сума в хода на изпълнението на бюджета за 2014 г. бе одобрен от руския парламент на 19 декември и одобрен от Федеративния съвет в четвъртък. Решението предвижда Агенцията за гарантиране на влоговете да предоставя на банките облигационни заеми. Достъп до средствата ще има всяка банка, но разрешеното ѝ финансиране ще е в рамките на основния ѝ капитал.

Агенцията обаче ще отпуска средствата, отчитайки репутацията и характела на дейността на кандидатите. "Ние не сме длъжни да даваме на пари та този, който е спекулирал и оказвал влияние на руската рубла, коментира зам.-председателя на комисията по бюджет и финанси на Федеративния съвет Николай Журавльов.

От своя страна председателят на Сметната парата на Русия Татяна Голикова заяви, че ведомството ѝ смята да контролира използването на паричните средства, издадени за докапитализация на банките.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?