Путин подписа излизането на Русия от ДОВСЕ

Путин подписа излизането на Русия от ДОВСЕ

Президентът Владимир Путин подписа в петък закона за оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщиха световните информационни агенции.

Преди месец двете камари на руския парламент ратифицираха с голямо мнозинство законопроекта. След като той премина и през подписа на Путин, действието му може да започне на 13 декември. Излизането на Русия от ДОВСЕ ще позволи на Кремъл да разположи големи военни части по западната и южната граница. Източници от армията заявиха пред ИТАР-ТАСС, че на този етап подобни планове не са правени.

В закона се съдържа изричен текст, че решението за завръщане на Русия в ДОВСЕ може да се вземе еднолично от президента.

Наложеният от Путин мораториум върху намаляването на конвенционалните въоръжения, който се смята основа на европейската сигурност, става в контекст на все по-агресивна руска риторика спрямо страни от Западна Европа и САЩ.

Тя се засили особено в рамките на кампаниите за парламентарния и президентския вот в страната.

Путин така и не се съобрази с призивите на САЩ, ЕС, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да не подписва закона. Последните проучвания в руското общество показаха, че риториката на президента се отразява доста добре на неговия рейтинг.

ДОВСЕ е подписан на 19 ноември 1990 година в Париж с цел да бъде ограничен броят на разположените на континента танкове, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.

Страни по ДОВСЕ са държавите от НАТО и вече разпуснатата Организация на Варшавския договор. Текстът на договора бе актуализиран на конференция в Истанбул през 1999 година. Западните държави обаче отказват да ратифицират осъвременената версия на договора, докато Русия не изтегли всичките си войници от Грузия и Молдова. Обещание, което бе дадено при договарянето на промените в текста.

Кремъл от своя страна твърди, че в сегашния си вид ДОВСЕ не е актуален. Русия обвинява НАТО, в която бяха приети бивши членове на Организацията на Варшавския договор, че използва договора, за да ограничава придвижванията на руска военна техника, и в същото време трупа войски близо до руските граници в нарушение на по-ранни споразумения.

Проблемът за Кремъл е, че ДОВСЕ не позволява свободно придвижване на танкове и артилерия на територията на страната. НАТО твърди, че предислокациите на голямо количество тежка бойна техника в Русия биха били обезпокоителни за съюзниците от западния пакт.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?