Путин подписа указа за излизане от оръжейния договор с Европа

Путин подписа указа за излизане от оръжейния договор с Европа

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в неделя указ за прекратяване на участието на страната в Договора за обикновените въоръжение сили на Европа (ДОВСЕ), предаде ББС.

Путин за пръв път спомена тази възможност пред руския парламент на 26 април. Тогава той предложи да се спре изпълнението на договора, докато всички страни от Европа, включително и членките на НАТО, не ратифицират споразумението за неговата адаптация от 1999 г.

НАТО и Съединените американски щати осъдиха намерението на Русия да излезе от ДОВСЕ. Представител на Северно-атлантическия алианс нарече решението на Путин "крачка в грешната посока", а американската администрация заяви за своето съжаление във връзка с тази крачка, но обеща да продължи преговорите с Москва във връзка с европейската безопасност.

В текста на указа Путин се позовава на "изключителните обстоятелства, засягащи безопасността на Руската Федерация, изискващи предприемането на неотложни мерки".

Указът влиза в сила от момента на подписването си. Едновременно с указа, касаещ ДОВСЕ, Путин прекрати и действието на редица международни споразумение, свързани с договора, който според трактовката на Кремъл никога не е влизал в сила.

ДОВСЕ бе подписан през 1990 г. и установяваше ограничения за разполагането на неядрени сили западно от Урал, така че между Запада и Изтока да има приблизително равновесие на силите.

Между Русия и западните страни обаче възникнаха разногласия в тълкуването на договора, на който според Кремъл вече не съответстват военните сили в новите страни членки на НАТО.

От друга страна Западът не е ратифицирал поправките в договора, позовавайки се на неизпълнението на задължението на Русия да оттегли войските си от Грузия и Приднестровието.

През юни по инициатива на Русия се състоя конференция за преразглеждане на ДОВСЕ, но предложенията на Москва не срещнаха подкрепа и тя приключи безрезултатно.

След подписването на указа, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Кисляк обясни, че мораториумът върху действието на договора ще влезе в сила след 150 дни.

През този период Русия няма да информира другите участници в ДОВСЕ за броя на своите въоръжени сили в европейската част на страната и няма да се чувства свързана с каквито и да било ограничения в тази връзка.

Русия също така ще спре да приема инспекции на военните обекти на своя територия и няма да провежда свои инспекции в други страни.

По думите на Кисляк, "реалните количества руска военна техника ще зависи от еволюцията на военно-политическата ситуация, в това число и от готовността на други държави участнички  в ДОВСЕ да проявят адекватната сдържаност".

В изявлението на руското външно министерство могат да се видят редица нови акценти, отбелязва ББС. В него се отбелязва, че решението за спирането на действието на договора "няма прецедент в нашата най-нова история". Отбелязва се също тача, че ДОВСЕ е безнадеждно остарял, а фланговите ограничения за разполагане на войски на руска територия "пречат на ефективната борба в международния тероризъм".

Подобна аргументация изложиха САЩ като основание за излизането си от Договора за противоракетната отбрана (ПРО), отбелязва изданието.

Анализатори разглеждат решението на Москва като част от спора със САЩ за намерението на Вашингтон за разположи в Източна Европа елементи от противоракетна отбрана.

Прессекретарят на НАТО Джеймс Апартурай отбелязва в интервю за ББС, че "ДОВСЕ и ПРО се явяват двата големи дразнителя в отношенията между Русия и Запада".

Кисляк отбеляза обаче, че "руският мораториум не означава, че захлопваме вратата за по-нататъшния диалог".

Споделяне

Още от Свят