Путин поиска и други страни да помогнат на Башар Асад срещу "Ислямска държава"

Москва поиска разговор с Вашингтон за кризата в Сирия

Владимир Путин, сн. БГНЕС

Русия ще продължи да оказва военна помощ на Башар Асад и призовава и други страни да се включат. Това заяви руският президент Владимир Путин във вторник, след като от дни Москва засилва военното си присъствие в Сирия, като струпва там военни и тежка техника.

"Ние подкрепяме правителството на Сирия при противопоставянето му на терористичната агресия. Оказваме му и ще продължим да му оказваме военно-техническа помощ и призоваваме и други страни да се присъединят към нас. Очевидно без активното участие на сирийските власти и военните в борбата срещу "Ислямска държава", терористите няма да бъдат изгонени от страната и от региона", заяви Путин.

В същото време говорителят му Дмитрий Песков каза, че е силно необходим диалог между Москва и Вашингтон за изход от кризата в Сирия.

Много западни политици и анализатори обаче се опасяват, че Москва използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

Владимир Путин заяви още, че ако Москва не поддържа сирийските власти, ситуацията в Сирия би била по-лоша от тази в Либия, а бежанският поток би бил още по-голям.

"Москва е обезпокоена от желанието на "Ислямска държава" да разпространи активността си в Европа, Русия и Югоизточна Азия. Русия е загрижена и от това, че бойци на организацията, които преминават идеологическа и военна подготовка в Близкия изток, могат да се върнат в родните си държави, заяви Путин.

Той призова за отказ от двойните стандарти и геополитическите амбиции за справяне с ислямистите.

Според него сирийският лидер Башар Асад е готов да привлече в управлението на страната умерената опозиция.

Владимир Путин говори в таджикистанската столица Душанбе на среща на регионалната Организация по Договора за колективна сигурност, известна и като Ташкентски пакт.

Русия засилва все повече повече военното си присъствие в Сирия и е подложена на засилен международен натиск да обясни засиленото си военно присъствие в Сирия, където Кремъл подкрепя Башар Асад в продължаващата вече четири и половина години война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?