Путин поиска опозицията да спре да ругае властта: Защо се блокира уличното движение?

Кадър от протестите в Москва

Президентът на Русия Владимир Путин прикани опозицията да представи пред потенциалните си избиратели позитивна програма, а не само да ругае сегашната власт, съобщи ТАСС.

Критиката е необходима, но не и достатъчна, за да бъде ефективно развивана страната, подчерта държавният глава в интервю за официалната агенция в рамките на проекта "20 въпроса към Владимир Путин".

Опозицията в Русия организира неразрешени протести с цел да провокира силовите структури, което на свой ред предизвиква широк отзвук сред обществеността, заяви той.

"Защо се блокира уличното движение? За да се провокират действия на силовите структури, за да размахат те палките и после вие да ме питате за това - каза президентът. - Това е смисълът! Друг смисъл няма! Да се покаже, че те (опозиционерите) са едни такива герои и със същия жар ще бранят интересите на гражданите, ако влязат в органите на властта и в управлението."

"Не може да се допускат безредици по митингите", допълни Путин.

"Днес някой ще хвърли бутилка, утре ще метне стол, а после ще трошат коли", добави той.

Поредица от протести през лятото в Москва бе предизвикана от отказа на властите да регистрират някои опозиционни и независими кандидати за местните избори в руската столица през септември.

Митингите, понякога неразрешени от властите, събираха десетки хиляди участници. Множество хора бяха арестувани и повечето - освободени, но властите осъдиха редица демонстранти на две до четири години затвор за "насилие" срещу полицията.  

Споделяне

Още от Свят