Путин поиска противоракетният щит да е в Азербайджан

Путин поиска противоракетният щит да е в Азербайджан

Руският президент Владимир Путин, който ожесточено се съпротивлява на американския противоракетен щит в Европа, заяви в четвъртък на президента Джордж Буш, че Москва ще изтегли възраженията си, ако елементите на системата бъдат разположени в Азербайджан, предаде АП.

Путин каза на Буш, че няма да пренасочва руските ракети към Европа, ако САЩ се съгласят да поставят елементите в бившата съветска република.

Съветникът на Буш по националната сигурност Стивън Хадли определи предложението като “интересно”. “Нека нашите експерти го погледнат”, допълни той.

В момента американските планове предвиждат елементи на системата за противоракетна отбрана (ПРО) да бъдат разположени в Чехия и Полша.

“Това ще създаде база за съвместна работа”, каза Путин на Буш по време на разговора им в четвъртък, проведен по време на срещата на Г-8 в германския град Хайлигендам.

Преди това американският президент, който се изказа преди Путин, заяви, че руският държавен глава му е отправил някои интересни предложения и те ще бъдат проучени.

Съгласихме се да водим стратегически диалог, каза Буш.

АП отбелязва, че предложението на Путин за разполагане на елементи от ПРО в Азербайджан е било изненада.

Руският президент обясни, че едно такова преместване ще премахне безпокойството на Русия за противоракетния щит в Европа. Нещо повече – добави той – базираната в Азербайджан система би покривала цяла Европа, а не само част от нея.

Стивън Хадли не изключи възможността в крайна сметка окончателният резултат да е някакъв микс между руското и американското предложение.

“Ние поканихме руснаците да ни сътрудничат за ПРО и това, което имаме, е желание за такова сътрудничество”, коментира той след срещата Буш-Путин.

Руският президент постави няколко условия, които ще доведат до оттегляне на руските възражения към щита:

-          Да бъдат взети под внимание притесненията на Русия.

-          На всички страни да се даде “равен достъп” до системата.

-          Изграждането на системата да се направи прозрачно.

“Тогава няма да има никакви проблеми”, каза Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят