Путин поиска увеличаване на раждаемостта и засилване на армията

Путин поиска увеличаване на раждаемостта и засилване на армията

Президентът Владимир Путин използва годишното си обръщение към нацията, за да анонсира мерки за справяне с демографската криза и да призове за по-силна армия. Той обаче реши да игнорира острите критики от страна на САЩ и Запада за отстъплението от демокрацията в Русия и за “газовия шантаж”.

Наблюдатели прогнозираха, че в четиричасовата си кремълска реч Путин ще се фокусира върху външната политика, но вместо това той се концентрира върху вътрешните проблеми и икономиката, като се ограничи с леки упреци към САЩ, които бяха обвинени в отстояване на острели предразсъдъци.

“Не всички в света са способни да се оттласнат от стереотипите на блоковото мислене и предразсъдъци, които са наследство от епохата на глобалната конфронтация, макар че в света настъпиха фундаментални промени”, каза Путин в своето седмо по ред обръщение към нацията от избирането му за президент през 2000 г.

Повишаване на раждаемостта

Той заяви, че Русия трябва да предприеме стъпки за повишаване на раждаемостта, тъй като продължаващото намаляване на населението е един от най - сериозните проблеми пред Русия.

Путин призова в сряда страната да се фокусира върху инвестициите и иновациите, за да спечели заслужено място в световната икономика, предаде Асошиейтед прес.

Според него за Русия е необходимо "да се стимулира раждането поне на едно дете във всяко семейство", за да се повиши раждаемостта.

Руският президент призова да се стимулира и притокът на мигранти във федерацията - на квалифицирани хора, които спазват законите.

Изразявайки тревога за това, че руското население намалява годишно с близо 700 000 души, Путин обяви, че ще бъдат увеличени детските надбавки и жените, които раждат второ дете, ще бъдат подкрепяни, тъй като често отсъстват от работа за по-дълго време.

“Ние най-малкото трябва да стимулираме раждането на второ дете”, каза Путин, като добави, че грижите за жилище, здравеопазване и образование карат много родители да останат с едно дете.

Корупция и ниско доверие към властта

Президентът призова правителството да работи по-ефективно за повишаване стандарта на живот и да изкорени корупцията, чрез която много държавни чиновници “се обогатяват за сметка на мнозинството от гражданите”.

В обръщението си руският президент изрази тревога и от обстоятелството, че гражданите на страната нямат доверие в институциите и във властта. Това е “една от съществените черти на нашия вътрешнополитически живот”, обясни той.

Разходите за армията – съпоставими с Франция и Великобритания

Путин също така каза, че Русия се нуждае от силна армия не само, за да се защитава от потенциални нападения, но и за да отстоява политическия натиск от чужди държави.

Руският президент посочи, че разходите за руската армия “са съпоставими или малко по-малки” от военните бюджети на други страни като Франция и Великобритания, а в абсолютни цифри е с 25 пъти по-малък от военния бюджет на САЩ. “Те са юнаци, - добави след кратка пауза Путин – Техният дом е тяхна крепост”.

“Ние виждаме какво става в света – другарят вълк знае кого да яде. Яде и не слуша и дори не се кани да слуша”, заяви Путин, без да обяснява за кого именно говори.

Къде отива целият патос за необходимостта от борба за правата на човека, когато става дума за борба за собствените интереси, възкликна руският държавен глава. Той допълни, че Русия не бива да повтаря грешките на СССР и не трябва да решава въпросите на военно си изграждане за сметка на социалната сфера.

Според Путин ситуацията с финансирането на армията се е променило кардинално в сравнение с 90-те години, доказателство за което е новото въоръжение, строителството на нови кораби и атомни подводници.

Работи се по създаването на високоточно оръжие, на което хипотетичният противник няма да има адекватна система за прихващане, каза руският президент. Той се изказа за продължение на професионализацията на армията, като през 2008 г. две трети от армията ще е професионална.

Процесът на преминаване на всички военнослужещи в Чечения на договорен принцип ще приключи на 1 януари 2007 г., уточни президентът.

Въпреки широко обсъждания проблем с насилието в руската армия, в президентското послание не бе отделено особено внимание на този въпрос. Путин призна, че остават проблеми с дисциплината в руската армия, което било заради дългогодишното ѝ финансиране “на остатъчен принцип”.

Старо оборудване и ниска енергийна ефективност

Той призна, че първоначалната му цел за удвояване на брутния вътрешен продукт за едно десетилетие изглежда неизпълнима, тъй като растежът леко се понижил.

Той подчерта, че цялостното икономическо развитие върви позитивно и даде пример с държавно контролирания монополист “Газпром”, който през последната година отбелязва експлозивна капитализация.

“Това не се случи от само себе си...а като резултат от определени действия на руското правителство”, обясни Путин.

 “Газпром” е на трето място в света по капитализация, като в същото време запазва ниските тарифи за вътрешните потребители. Това, според Путин, не е достатъчно и по думите му, Русия трябва да води в такива отрасли като ядрената енергетика, атомното машиностроене и да усвоява нови енергийни технологии като водородните, например.

Той посочи старото оборудване и ниската енергийна ефективност като двата основни фактора, задържащи конкурентноспособността на руската икономика. По-голямата част от произвежданото в Русия оборудване е “остаряло с 10 години”, каза Путин и добави, че “дори да се вземат предвид климатичните условия в нашата страна, енергийната ефективност е много по-ниска отколкото в конкурентни държави”. 

Недоволство от САЩ за преговорите за членство в СТО

В коментар, насочен явно срещу Съединените щати, президентът каза, че другите страни не бива да използват преговорите на Русия за членство в Световната търговска организация като инструмент за поставяне на нереалистични изисквания.

Преговорите за присъединяване на Русия към СТО не бива да се превръщат в раменна монета по въпроси, които нямат нищо общо с дейността на тази организация, каза Путин.

Русия има подписани споразумения с ЕС, Китай и Япония, но все още не е постигнала договореност със САЩ, Колумбия и Австралия. През март Путин изрази недоволство от темпа на преговорите, като обвини САЩ, че предявяват необосновани искания, които затрудняват разговорите.

Една от постоянните пречки, изтъквани за руското членство в СТО, е неспособността на страната да се справи с производството и продажбата на пиратски стоки. По този повод Путин заяви:”Наше задължение е” да спазваме авторските права”.

Във външнополитически план Путин подчерта, че приоритет е взаимодействието с държавите от ОНД. Споровете за целесъобразността на тази организация не стихват, но именно благодарение на нейното съществуване се решиха много проблеми след разпада на СССР, каза Путин.

Говорейки за “далечната чужбина”, Путин констатира, че основните партньори на Русия остават ЕС и САЩ, както Индия, Китай, държавите от Азиатско – Тихоокеанския район и набиращите сили страни от Южна Америка.

Основна система за регулиране на международните отношения остава ООН, каза Путин.

Той реши да не засяга в посланието си основните проблеми на руската външна политика – упреците за отстъпление от демокрацията и “газовия шантаж”.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?