Путин покани Унгария в проекта "Турски поток"

Колкото по-рано се присъединим, толкова по-добре, отвърна премиерът Виктор Орбан

Путин покани Унгария в проекта "Турски поток"

Руският президент Владимир Путин обяви пред унгарския премиер Виктор Орбан, че Русия би приветствала, ако Будапеща се присъедини към газопровода "Турски поток". Орбан отвърна, че доставките на руски газ само през територията на Украйна не са приемливо решение от гледна точка на суверенитета и "колкото по-рано можем да се присъединим към "Турски поток", толкова по-добре, защото така няма да сме уязвими", предаде руската агенция ТАСС.

Това стана на пресконференция късно вечерта в сряда в Будапеща, където Путин бе на посещение.

Путин каза, че Русия очаква завършването на строежа на "Турски поток" до Турция до края на тази година и построяване на разширенията на газопровода за България и Сърбия до средата на следващата година. Той каза, че разширение за Унгария би могло да бъде построено бързо и Орбан приветства тази перспектива като един от пътищата за доставки на руски газ за Унгария.

Путин също така изтъкна ролята на Унгария като водещ потребител на руски природен газ и като ключов транзитен център.

"Доставките на руски газ за Западна Европа през Унгария и нейните подземни складове позволяват обслужването на европейски потребители, когато потреблението нарасне", посочи руският държавен глава. "Ние гледаме на Унгария като на приоритетен партньор в разпространението на руски природен газ в Европа", допълни той.

Орбан коментира, че Унгария разчита да получава енергийни доставки от различни източници, защото не иска да е зависима от страни, които осъществяват транзит на енергоресурси.

"Интересуват ни всякакви източници на енергия. В момента ние получаваме енергоснабдяване от Русия, но също така разчитаме на други възможности и се надяваме да можем да диверсифицираме източниците", каза Орбан.

Руският президент пък подчерта, че въпросът за сътрудничеството в енергетиката стои на първо място в дневния ред с Унгария, тъй като Русия покрива около 60 процента от нуждите на Будапеща от петрол и 50 процента от необходимия ѝ природен газ. По думите му по този въпрос сътрудничеството с Унгария е установено на високо равнище и всичко върви без проблеми.

Виктор Орбан изтъкна след срещата още, че добрите отношения с Русия са необходимост заради географското положение на страната му, предаде Асошиейтед прес.

Анализатори смятат Орбан за най-близкия съюзник на Путин в ЕС. Унгария от дълго време се обявява за премахването на санкциите срещу Русия, наложени заради руските действия в Украйна. Будапеща твърди, че тези санкции вредят на унгарската икономика. Търговията между Унгария и Русия се увеличи през 2018 г. за първи път, откакто санкциите влязоха в сила.

"Това е прост географски факт. Нито една страна не може да промени адреса си", заяви Орбан на пресконференцията с Путин. "Всяка страна се намира там, където Бог я е създал. За Унгария това означава да бъде в триъгълника Москва-Берлин-Истанбул", допълни той.

Путин похвали Орбан за организирането на среща с представителите на християнската общност от Близкия изток и каза, че Русия гледа на защитата на християните в Сирия и в други зони на конфликт като на водещ приоритет.

"Близкият изток е люлката на християнството и християните са в опасност там, те са преследвани, убивани, изнасилвани и ограбвани. Русия ще направи всичко, за да защити християните в Близкия изток. Ние трябва да им помогнем да възстановят и запазят светите си места, да запазят паствата си", допълни руският президент.

Той добави, че руските военни в Сирия помагат също за възстановяването на джамии и подпомагат и еврейските общности.

"За политическо уреждане на сирийската криза ще спомогне дейността на Конституционната комисия, за чието създаване Русия има голям принос наред с партньорите си от Турция и Иран", каза още Путин.

След срещата стана ясно още, че Москва смята да участва в обновяването на унгарския речен флот и в модернизацията на будапещенското метро. Страните обсъдиха и международното положение.

Споделяне

Още от Бизнес