Путин показа военна мощ в Деня на победата и обяви, че твърдо ще брани интересите на Русия

Руският президент Владимир Путин прие в неделя на Червения площад в Москва традиционния парад в Деня на победата, на който патриотично бе демонстрирана сурова военна мощ. Тази година това съвпада с нарастващото напрежение със Запада.

76-а годишнина от победата във Великата отечествена война се отбелязва през целия ден с паради, шествия в цялата страна, както и с т.нар. Безсмъртен полк в други даржави, включително и в България.

В кулминационния парад в руската столица тази година участваха 12 хиляди военнослужещи, около 200 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада от командващия на сухопътните войски генерал Олег Салюков. Двамата преминаха с новия параден кабриолет "Aурус", след което думата взе Путин.


Сн. ЕПА/БГНЕС

Русия брани неуморно международното право. В същото време ние ще защитаваме твърдо нашите национални интереси и ще гарантираме сигурността на нашия народ, каза той пред стотиците военни в парадни униформи, построени на Червения площад.

В речта си президентът и върховен главнокомандващ посочи, че войната е донесла толкова много изпитания, скръб и сълзи, че е невъзможно да бъде забравена - затова няма прошка и оправдание за тези, които правят агресивни планове и насаждат антисемитизъм и русофобия.

"Надеждната гаранция за това са доблестните въоръжени сили на Русия, наследници на войниците на победата", каза още Путин. "И, разбира се, нашата съвместна работа за развитието на страната, за благополучието на руските семейства", допълни руският президент.

Той отново спомена "опитите на някои сили да пренапишат историята". Без да уточнява кого има предвид, руският държавен глава се обяви против тези, които се опитват да поставят на въоръжение много от идеологиите на нацизма.


Сн. ЕПА/БГНЕС

"Историята изисква да се правят изводи и да се извличат уроци. Но за съжаление, много от идеологията на нацистите - тези, които бяха обсебени от заблуждаващата теория за тяхната изключителност, отново се включва в действие. И не става дума само за радикали и групировки на международни терористи", каза руският президент.

По време на парада Путин косвено засегна и историческия спор на Москва със Запада за ролята на страните в антихитлеристката коалиция за победата над нацизма.

Той напомни, че във всяка семейство свято се пази паметта за хората, които са отвоювали победата. Ние винаги ще се гордеем с техния подвиг, подчерта Путин.

"Слава на народа победител! Честит празник! Честит Ден на Великата победа! Ура!". С тези думи президентът завърши речта си. Военните части на Червения площад му отговориха с гръмогласно трикратно "ура".

След това започва представителната част на парада по случай Деня на победата над нацистка Германия.


Сн. ЕПА/БГНЕС

От машините първи по Червения площад преминаха легендарните танкове Т-34 - смятани за ключови за обрата във Втората световна война, а след тях и съвременна военна техника - танкът на бъдещето Т-14 Армата, бронетранспортьори, стратегически ракетни комплекси "Ярс" с междуконтинентални балистични ракети и друга бойна техника. Показани бяха още и безпилотни танкове, наречени официално "роботехнически комплекс Уран-9".


Сн. ЕПА/БГНЕС

В небето над Москва прелетяха вертолети Ми-26, стратегически бомбардировачи и изтребители, както и МиГ-31К с хиперзвукови ракети.

Тази година не бяха поканени чуждестранни гости, тъй като не е юбилейна година, уточни говорителят Кремъл Дмитрий Песков, но все пак на парада в Москва имаше лидер на чужда държава. Това беше президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, който заедно с Путин поднесе цветя пред паметника на незнайния воин край Кремъл.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?