Путин помилва жена, осъдена на 7 години затвор за SMS за танкове в Грузия

Путин помилва жена, осъдена на 7 години затвор за SMS за танкове в Грузия

Руският президент Владимир Путин помилва жителката на Сочи Оксана Севастиди, осъдена на 7 години затвор за това, че през 2008 г. е изпратила на свой познат SMS за придвижване на руски танкове към Абхазия.

Путин е подписал указ за освобождаването на Севастиди. Нейният адвокат Евгений Смирнов заяви, че не зависимо от помилването, ще се стреми към пълна отмяна на присъдата ѝ. "Тази присъда е сама по себе си незаконна и не бива да остане така", коментира той.

През декември м.г. по време на голяма пресконференция Путин нарече присъдата на Севастиди "достатъчно строга", но с уговорката, че не е запознат с детайлите по делото.

Оксана Севастиди бе осъдена на седем години затвор през март 2016 г. по обвинение в държавна измяна. Към онзи момент тя вече е прекарала по-голямата част от годината в затвор, където е била отведена по време на следствието.

Повод за повдигнатото ѝ обвинение са разменени SMS-и с неин познат от Сухуми, Грузия. През 2008 г. той ѝ праща SMS с въпрос не е ли видяла танкове в Сочи. Тя му отговаря, че е видяла движещи се по посока на Абхазия бронирани военни машини.

Руските разследващи твърдят, че познатият на Севастиди е работил за грузинското разузнаване. На това основание ѝ е повдигнато обвинение за държавна измяна под формата на шпионаж.

През август 2008 г. Русия нахлу в Грузия и завзе провъзгласилите се за независими Абхазия и Южна Осетия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?