Путин посети Крим на втората годишнина от анексирането на полуострова

Путин посети Крим на втората годишнина от анексирането на полуострова

Руският президент Владимир Путин пристигна днес на полуостров Крим, за да отбележи втората годишнина от присъединяването му към Руската федерация.

Путин посети първо мястото, на което се изгражда 19-километровият мост над Керченския проток, свързващ Крим с Южна Русия. Пред строителните работници Путин заяви, че строежът му е историческа мисия. Проектът е на стойност 3 милиарда долара. Компанията, която го строи, е собственост на спаринг партньора на Путин по джудо Аркадий Ротенберг, посочва Франс прес.

В обръщение към кримчани по повод годишнината, разпространено от Кремъл, Путин казва, че преди две години е била поправена една историческа несправедливост. Милиони хора очакваха това да се случи и то стана благодарение на подкрепата на жителите на Крим и на Севастопол, които преди две години масово гласуваха на референдума за присъединяване на Крим към Русия, подчерта Путин.

След анексирането на полуострова последва бунтът в Източна Украйна, подкрепян от Русия, а Западът наложи икономически санкции на Москва, които заедно със спада на цените на петрола допринесоха за рязкото понижаване на курса на рублата.

Споделяне

Още от Свят