Путин посочи добива на шистов газ като заплаха за Русия

Путин посочи добива на шистов газ като заплаха за Русия

Руският министър-председател и бъдещ президент Владимир Путин заяви, че икономиката на страната трябва да бъде готова за заплахата от прекрояване на пазара на горива заради развитието на технологията за добив на шистов газ.

"Нашата основна задача е построяването на нова икономика. Устойчива, способна да демонстрира качествен ръст в условията на жестока конкуренция. Трябва да сме готови за всякакви външни шокове. Вероятността те да се повторят е голяма. Навлязохме в епоха на турболентност", заяви Путин в своя отчет като министър-председател пред руската Държавна дума.

"Идва нова вълна технологични промени. Променя се конфигурацията на глобалните пазари", обяви той и даде за пример как в последните години САЩ активно развиват технологията за добив на шистов газ. "Това може сериозно да прекрои структурата на пазара на горива и руските компании отсега трябва да отчитат този факт", добави Путин, цитиран от РИА Новости.

Като своя цел той посочи изкачването на Русия от 120-то на 20-то място в света по привлекателност на инвестиционния климат и придвиждаването ѝ до пето място по брутен вътрешен продукт. Руският премиер не обясни как ще бъдат постигнати тези цели, но посочи, че това трябва да стане не за десет години, както е било прогнозирано по-рано, а за две-три години.

Пета страна по обем на БВП, както обеща Путин, теоретично Русия може да стане , ако се запази тенденцията на устойчив ръст на световните петролни и газови цени. Никаква друга основа за ръст освен конюнктурата на пазара на суровини руският БВП не е имал и няма, коментира руското интернет издание Газета.ру.

Премиерът съобщи, че в началото на 2012 г. обемът на БВП е надхвърлил равнището от периода преди кризата, което според него означава, че икономиката на Русия е преодоляла последствията от спада през 2008 и 2009 г. Той съобщи, че Русия има най-високите темпове на увеличение на БВП от страните в Г-8 - 4,3 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?