Путин постави задача Русия да завоюва световния оръжеен пазар

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия уверено влиза в групата на петте водещи износители на военна продукция, но главната задача сега е да се укрепят постигнатите позиции и да се "развие успехът", предадоха руските осведомителни агенции.

Конкурентната борба на световния оръжеен пазар се изостри, лидер по обем на доставките продължават да са САЩ. Активно развиват възможностите си Великобритания, Франция и Германия, сериозни усилия да налагат производството си правят Китай, Индия, Израел, Южна Африка и Украйна, обобщи Путин. Според него като съотношение "ефикасност-стойност" руската военна продукция продължава да е много конкурентна.

Путин заяви, че ще се увеличи броят на руските отбранителни структури, които имат право самостоятелно да предлагат на външните пазари своята продукция и услуги. Миналата година такива права са имали 14 предприятия, но засега резултатите им са скромни.

Експертите смятат, че през следващите 5 години обемът на руския оръжеен износ ще стигне до 5 милиарда долара годишно. Тази година руските отбранителни предприятия имат договори за 14-15 милиарда долара, съобщи на пресконференция директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.

Русия строго спазва задълженията си за неразпространение на ядрени оръжия, но в същото време тя е длъжна и твърдо ще отстоява икономическите си интереси, заяви още Путин в изказването си на заседание на комисията за военно-техническо сътрудничество.

Споделяне

Още от Бизнес