Путин потвърди, че двата самолета са били взривени

Причината за разбиването на самолетите Ту-134 и Ту-154 са били взривовете на борда им, заяви във вторник президентът Владимир Путин, седмица след почти едновременните авиокатастрофи в Русия, при които загинаха всички 89 пътници.

Това, че вътре в самолетите е имало взрив, е факт, каза Путин на пресконференция в Сочи. Освен това, президентът напомни, че отговорността за това е поела една от международните терористични организации, свързани с Ал Каида.

Така ли е или не е така, още предстои да се докаже от нашите компетентни органи, добави президентът, който за пръв път публично коментира атентатите. Но въпреки непотвърдеността на този факт, Владимир Путин смята, че подобни заявления потвърждават връзката на разрушителните сили в Чечения с международния тероризъм.

Ту-134, собственост на авиационната компания Волга- Авиа Експрес и Ту-154 на компанията Сибир се разбиха минути един след друг малко преди 23.00 ч. местно време на 24 август. Първият самолет, пътуващ от Москва за Волгоград падна в Тулска област. Вторият, летял от столицата към Сочи, се разби в Ростовска област.

Специалистите от Федералната служба за сигурност откриха по останките им следи от хексоген. Първите два дни след катастрофите руските власти отричаха да има данни за терористичен акт - позиция, която бе остро разкритикувана от повечето руски вестници, според които правителството е криело истината.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: