Путин поздрави Радев, а Лавров – Борисов

Путин поздрави Радев, а Лавров – Борисов
Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от редица държавни глави по повод предстоящото отбелязване на Националния празник на България - 3 март, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
 
Писма до българския държавен глава са изпратили президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Френската република, Федерална република Германия, кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, кралят на белгийците Филип, на Италианската република, на Република Австрия, папа Франциск, президентите на Република Сърбия, Република Турция, Република Южна Африка, Социалистическа република Виетнам, Държавата Палестина, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, и много други.
 
"Приемете сърдечни поздравления по случай знаменателната дата - 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго", заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин.
 
"В тези дни ние споменаваме за подвизите на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо на Шипка и при Плевен. Благодарение на тяхното мъжество, твърдост и саможертва беше възстановена древната българска държавност", се казва още в писмото на руския президент. Владимир Путин изразява своята увереност, че общите исторически традиции, трайните връзки на приятелство и взаимопомощ, културната и духовна близост ще бъдат и занапред надеждна основа за развитието на всестранното сътрудничество между двете държави.
 
"От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ с годишнината от Освобождението на България - 3 март", се казва в писмото на президента на САЩ Доналд Тръмп. 
 
"България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство. Бихме искали да изразим своята признателност за приноса на България в рамките на международната коалиция в Афганистан, както и да поздравим България за нейното първо председателство на Съвета на Европейския съюз", заявява още Тръмп.
 
Премиерът Бойко Борисов пък проведе разговор с руския външен министър Сергей Лавров, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 
 
Лавров е поздравил българския премиер по случай националния празник на страната ни - 140-годишнината от освобождението на България от османско иго, като е подчертал, че културните ценности, обединяващи България и Русия, са основа за задълбочаване на двустранните отношения в редица сфери. 
 
Бойко Борисов и Сергей Лавров са обсъдили приоритетната тема за българското председателство на Съвета на ЕС - развитието на страните от Западните Балкани. Българският премиер е посочил, че държавите от региона трябва да бъдат подпомогнати активно, и че България полага усилия за изграждането на по-добро инфраструктурно свързване на страните от този регион с държавите от ЕС. Затова България търси подкрепата не само на държавите-членки на ЕС, но и на други партньори като Русия, е отбелязал още българският министър-председател. 
 
Премиерът е благодарил на руския външен министър за участието му в днешното откриване на изложбата по случай 140 години от освобождението на България. 
 
Изложбата представя архивни документи, сред които копие на Сан-Стефанския мирен договор и ратификационни османски документи от 4 март 1878 г., подготвени от МВнР на Русия и от "Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г.", предоставени от Посолството и Българския културен институт в Москва. 
 
"Изложбата е впечатляваща и тя показва нашата обща история. Признателни сме на нашите български приятели за увековечаването на паметта на такива изтъкнати военачалници като генералите Скобелев, Тотлебен, Гурко, Драгомиров. Нашите приятели грижовно пазят паметта на руските войници и офицери, които са положили живота си върху олтара на победата", посочил Лавров. 
 
Руският външен министър заявил още, че общото ни културно и духовно наследство е основа за постъпателното развитие на нашето сътрудничество във всички области- политика, икономика, култура, туризъм.
Споделяне

Още от България