Путин праща 2000 войници в Нагорни Карабах след подписаното примирие

Армения отстъпва територия на Азербайджан

Путин праща 2000 войници в Нагорни Карабах след подписаното примирие

Руски мироопазващи сили пристигнаха в Нагорни Карабах след като Армения и Азербайджан постигнаха с посредничеството на Москва споразумение за прекратяване на враждебните действия в спорния регион. Очаква се Москва да изпрати там общо около 2 хиляди войници и 470 единици техника.

Във вторник рано сутринта и двете страни оповестиха споразумението, съгласно което Армения отстъпва територия и прави още няколко отстъпки към Азербайджан. Арменският премиер Никол Пашинян определи като "болезнена" сделката, която междувременно предизвика бурни протести в столицата Ереван.

Съгласно споразумението, подписано от Пашинян, от азербайджанския президент Азербайджан Илхам Алиев и от руския президент Владимир Путин, Азербайджан ще задържи териториите в Нагорни Карабах, които завзе от началото на бойните действия през септември, включително втория по големина град в анклава, който азербайджанците наричат Шуша, а арменците – Шуши. Армения освен това ще се оттегли от няколко съседни зони.

Азербайджан ще получи шосейна връзка със своя анклав, разположен по границата с Иран и Турция - нещо, което ще даде и на Турция сухоземен мост към основната територия на Азербайджан, предаде Ройтерс.

Руските мироопазващи войски ще патрулират контактната линия в Нагорни Карабах и тесен коридор, свързващ територията в анклава, която все още е под арменски контрол, със самата Армения. Руските войски ще останат там пет години. Споразумението предвижда разполагането на 1 960 военнослужещи.

Турските военни ще помогнат за попълване на състава на обединен наблюдателен център с руските сили.

Споразумението преначертава картата на Южен Кавказ

Т.нар. "замразен конфликт" в Нагорни Карабах – регион, признат международно като азербайджанска територия, но от 1994 г. досега населяван и контролиран основно от етнически арменци – се възпламени отново през септември т.г. Оттогава насам загинаха над 1000 души, сред които десетки цивилни. Според Русия броят на жертвите е близо 5000.

Двете страни са официално във война за региона откакто настъпи разпадът на Съветския съюз, част от който бяха и двете републики. Постигнатото през 1994 г. примирие бе многократно нарушавано.

Редица споразумения за прекратяване на огъня бяха договаряни след подновяването на боевете през септември, но всички те се провалиха.

Договореното с руско посредничество споразумение практически преначертава картата на Южен Кавказ и изглежда като дълготрайно уреждане на конфликта.

Премиерът на Армения: Примирието не е победа, но не и поражение

Премиерът на Армения Никол Пашинян обясни, че е подписал споразумението за пълно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах по препоръка на командването на арменските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Според съобщението, публикувано във Фейсбук страницата на премиера, текстът на документа е "невероятно болезнен за мен лично и за нашия народ".

Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея.

Той определя тази стъпка като най-добрата при дадените обстоятелства и отбелязва, че прекратяването на 6-седмичните бойни действия не е победа, но не е и поражение. 

Разммирици в Ереван 

Прекратяването на огъня предизвика празненства в азербайджанската столица Баку, където коли и автобуси надуваха клаксони, а възторжени тълпи излязоха по улиците, размахвайки азербайджански национални знамена.

В арменската столица обаче избухнаха улични безредици. Разярени тълпи щурмуваха парламента и редица правителствени сгради, наричайки споразумението предателство.

Имаше искания за оставката на премиера Пашинян, който го подписа. Председателят на парламента Арарат Мирзоян пострада по време на безредиците в столицата.

"Част от участвалите в погромите в Ереван са били в Карабах, но по някаква причина са оставили позициите си и са избягали. Сред тях има и един генерал. Официално заявявам, че всички инициатори ще бъдат наказани с цялата строгост на закона", заяви Пашинян.

Путин изпраща миротворци 

Мирната сделка влезе в сила във вторник в 01:00 местно време. Тя предвижда Азербайджан и Армения да останат на своите позиции, а в района да бъде разположен мироопазващ контингент.

Според руския президент Владимир Путин договореностите ще създадат условия за дългосрочно и пълно решаване на кризата в Нагорни Карабах в интерес и на двата народа.

Путин обясни какви са условията в документа, като посочи, че в района ще бъдат изпратени руски миротворци.

"Разселените лица и бежанците ще се върнат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Върховния комисар на ООН по бежанците. Ще има размяна на военнопленници и други задържани, както и на тела на загинали. Ще бъдат разблокирани всички икономически и транспортни връзки в региона, като контролът на транспорта ще се осъществява и при съдействието на органите на руската гранична служба", каза той. 

Колегата му от Азербайджан Илхам Алиев заяви, че споразумението отговаря на интересите на арменския и азербайджанския народ. Той каза, че в района ще бъде създаден миротворчески ценър за контрол на примирието:"Една от точките в днешното споразумение е съвместната миротворческа мисия на Русия и Турция, още повече, че ние създаваме съвършено нов формат на взаимодействие в региона не само в рамките на решаването на конфликта, но и като бъдещо развитие".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят