Путин праща съратничка на Ирина Бокова за посланик в България

Путин праща съратничка на Ирина Бокова за посланик в България

Руският президент Владимир Путин назначи Елеонора Митрофанова за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, съобщава ТАСС. Президентският указ е публикуван в петък на официалния портал за правна информация.

Митрофанова ще замени Анатолий Макаров, който заемаше поста от 2016 г. досега.

Митрофанова не е дипломат от кариерата, но от много години се занимава с международна дейност.

Източници на руския сайт Daily Storm свързват посланическия ѝ пост в България с "обширните ѝ лични контакти", включително с Ирина Бокова, бивш генерален секретар на ЮНЕСКО (2009-2017 г.) В този период Елеонора Митрофанова е била постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО, а от 2001 до 2003 г. е заемала поста зам.-генерален секретар на същата организация, след което за година е заместник-министър на външните работи (2003-2004).

Своеобразна кулминация в съвместната дейност между Бокова и Митрофанова е сключеното от ЮНЕСКО споразумение с виртуалната "космическа държава Асгардия" на руския предприемач и бивш генерален директор на "Алмаз-Антей" Игор Ашурбейли. Това се случва през 2017 г. Споразумението с космическата държава Асгардия е шокирало голям брой служители на ЮНЕСКО – организацията на ООН, която освен за културното наследство, отговаря и за образованието и науката.

Асгардия е спонсорирала учредяването на медал на ЮНЕСКО "За принос в науката за космоса" с 260 хиляди евро, като фактически в замяна е получила първото си сериозно признание на международно ниво.

Договорът е прекратен едностранно от новата директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле след вътрешна ревизия на наследството, оставено от Бокова в международната организация.


Бокова и Митрофанова по време на сесия на ООН, сн.ЮНЕСКО

Според информацията на Би Би Си, дейно участие за признанието на Асгардия от ЮНЕСКО е взела руската представителка в организацията Елеонора Митрофанова. Самият Ашурбейли потвърждава, че е има добри връзки с Митрофанова. Двамата членували и в други организации със съмнителна легитимност.

Самата Ирина Бокова е завършила съветската школа за дипломати МГИМО и е близка с Митрофанова.

Новата руска посланичка у нас е била и директор на Россотрудничество (2004 - 2009 г. и 2019 - 2020 г.) - агенция към външно министерство на Русия, която официално се занимава с подкрепа на руснаците, живеещи извън пределите на страната, и укрепване на връзките в Общността на независимите държави (страните влизащи в състава на бившия СССР). Другата задача на Россотрудничество е подобряване имиджа на Русия и разширяване на влиянието ѝ чрез използването на "мека сила".

Митрофанова е родена през 1953 г. Завършила е Московския институт за международни и икономически отношения. Била е депутат в Държавната дума и одитор в Сметната палата.

Тя е първата жена, която Русия изпраща за посланик в София.

Мандатът ѝ започва в странен период на българо-руските отношения. От една страна, през последните две години българските служби са особено активни в ловенето на руски шпиони у нас. Откриват ги обикновено в руското посолство – досега бяха изгонени четирима дипломати, а през декември – и военният аташе.

Всичко започна с известното дело за шпионаж, образувано от прокуратурата срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов.

Руският сенатор Константин Косачов коментира миналия месец, че "България е назначена от натовските покровители за рупор на тезата за "руската заплаха". Други руски политици обвиниха България, че "подгрява градуса на русофобската истерия".

В същото време България построи със свои средства (3 млрд.лв.) продължението на руския газопровод "Турски поток" през своя територия, при това в рекордно кратък срок. Реанимиран бе проектът за АЕЦ "Белене" и ако плановете на българското правителство не се променят, за строител най-вероятно ще бъде избрана руската "Росатом", която се споразумя за доставка на оборудване с френска и американска компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?