Путин пред Ен Би Си: Не сме се намесвали в изборите в САЩ, какво като хакерите са руснаци?

Путин пред Ен Би Си: Не сме се намесвали в изборите в САЩ, какво като хакерите са руснаци?

Русия не насърчава намесата в изборите на други държави и не се занимава с такива действия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия Ен Би Си, предаде ТАСС.

Той каза още, че хората, които САЩ обвиняват в намеса в американските президентски избори от 2016 г., не са представители на руското правителство.

"И какво като са руснаци? Има 146 милиона руснаци, и какво от това?", посочи той.

На 16 февруари САЩ повдигнаха обвинения на 16 руснаци и три руски организации за опит за намеса в американските политически процеси по време на предизборната кампания през 2016 г.

Путин заявява, че не изключва възможността тези обвинени от САЩ руснаци да са работили за американци. "Тези хора не са държавни служители. Възможно е някои от тях да са работили за някой от кандидатите за президент на САЩ", казва той.

Президентът на Русия подчертава, че Москва никога няма да предаде на САЩ обвинените от тях руснаци. "Никога. Русия не екстрадира своите граждани, точно както и САЩ. Нима САЩ екстрадират свои граждани някъде другаде? Това първо. Второ, не виждам тези хора да са извършили нещо незаконно", заявява Путин.

"Русия не разполага с възможностите на САЩ за кибератаки. Нямаме средствата, с които разполагате вие, нямаме глобалните средства за масова информация, с които разполагате вие. Имаме само "Ръша тудей", каза Путин в отговор на водещата Мегин Кели за кибервойната между двете страни.

Твърденията за използване на химически оръжия от сирийските власти са фалшиви новини, заявява руският президент. "Сирийското правителство отдавна е унищожило химическите си оръжия", казва той.

Пред американската медия Путин определя президента на САЩ Доналд Тръмп като бизнесмен с голям опит, който се отнася с уважение към хората, с които работи. Руският президент заявява, че самият той не ползва "Туитър" и не чете туитовете на Тръмп.

"Имам други начини да изразя гледната си точка или да реализирам решенията си. Доналд е по-модерен човек", казва Путин и допълва, че никога не се е срещал с Тръмп преди той да се кандидатира за президент на САЩ.

 

Още от Свят