Путин пред Оливър Стоун: НАТО сама създава образ на външен враг

Путин пред Оливър Стоун: НАТО сама създава образ на външен враг

Руският президент Владимир Путин заяви, че понякога има усещането, че НАТО, за да държи страните членки в безпрекословно подчинение и с цел да поддържа дисциплината, създава образ на външен враг.

"Аз не винаги разбирам логиката на нашите партньори", казва Путин в интервю за документалния филм на американския режисьор Оливър Стоун "Украйна в пламъци", който ще бъде излъчен по телевизия Рен ТВ.

Путин обяснява в интервюто защо Русия реагира така остро на разширяването на НАТО.

Нас ни безпокои практиката на приемане на решения. Знам как се приемат решенията в НАТО, казва руският президент.

Когато една страна стане член на НАТО, на нея ѝ е трудно да се съпротивлява на натиска на такава голяма страна лидер на НАТО като САЩ. Така там /в НАТО/ лесно може да се появи всичко, което се прииска на американците - и система за ПРО, и нови бази, и дори, ако е необходимо, нови ударни комплекси, казва Путин в интервюто за филма.

А ние какво да правим? Ние трябва в тази връзка да взимаме контрамерки. Да поставим под удара на нашите ракетни системи онези обекти, които според нас започват да ни заплашват, добавя президентът.

Изборът на кримчаните, гласували за присъединяване на Крим към Русия, трябва да се уважава, за да се избегнат двойните стандарти, казва още Путин в интервюто.

Необходимо е да се уважава изборът на хората в Крим, а не всеки път да се напасват международното право и принципите на демокрацията към геополитическите интереси, добавя Путин.

Той припомня в интервюто, че за присъединяването на Крим към Русия са гласували над 90 процента от кримчаните.

Ние там не сме водили никакви бойни действия. Ние там по никого не сме стреляли. Никого не сме убивали. Демокрацията - това е политика, основана на волята на народа. А как става ясно каква е волята на народа? В съвременния свят това става ясно с помощта на гласуването, заключава руският президент в интервюто за филма на Оливър Стоун, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?