Путин предлага нова архитектура на световната икономика

Путин предлага нова архитектура на световната икономика

Необходима е нова архитектура на международните икономически отношения, при която страните да действат въз основа на общите интереси, без да забравят за здравословната конкуренция. Това заяви руският президент Владимир Путин в неделя пред участниците в 11-я Международен икономически форум в Санкт Петербург, предаде РИА Новости.

"Страните, които до вчера бяха безнадеждно изостанали, днес са сред най-бързо развиващите се икономики на света. И ако допреди 50 години близо 60 на сто от световния БВП се произвеждаше в страните от Голямата Осморка, днес нещата са точно обратните", отбеляза Путин.

По думите му развиващите се страни заемат все по-голям дял в сферата на търговия и на услугите и расте конкуренцията от страна на новите играчи в областта на високите технологии и науката.

Глобалната икономика обаче увеличава дистанцията между богатите и бедните страни, предупреди той. Според него общите приказки за "справедливо разпределение" на ресурсите и инвестициите не решават нищо. "В интерес на устойчивото развитие е необходимо да се формира нова архитектура на международните икономически отношения, изградени върху доверие и взаимоизгодна интеграция", заяви Владимир Путин.

Той обвини Световната търговска организация (СТО), че е архаична и недемократична. Той предложи да бъдат създадени евроазиатски регионални институции за свободна търговия, предаде Франс прес.

Според Путин СТО не се справя с протекционизма, практикуван от развитите страни. Той предлага също така да бъдат реформирани Международният валутен фонд и Световната банка, информира ИТАР-ТАСС.

Световната финансова система фактически е обвързана с една-две валути и вече не отразява текущите и стратегическите потребности на глобалната икономика, отбеляза още руският държавен глава. Колебанията на валутните курсове негативно се отразяват на финансовите резерви на цели държави и развитието на някои отрасли от икономиката, изтъкна той.

Според него е необходимо да се появят няколко резервни световни валути, няколко финансови центъра и да бъдат създадени предпоставки за диверсификация на активите в световната финансова система.

Като един от гарантите на енергийната сигурност в света Русия се обявява за стратегически диалог между доставчици, транзитьори и потребители на енергийни ресурси. От него ще спечелят всички, каза Владимир Путин. Русия ще увеличи доставките на енергийни ресурси с цел да бъде гарантирана

енергийната сигурност на целия евроазиатски континент, обеща руският лидер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

На форума, започнал в  петък в Санкт Петербург, президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев пък предложи да бъде учреден Форум ЕС-ОНД, който да координира интеграционните процеси в общото пространство.

Според него участието на държавите от ОНД в глобалните и регионалните интеграционни процеси е стигнало стадий, в който е необходимо да се разгледа възможността за създаване на институции за координация на интересите и развитието на съвместния диалог с трети страни, най-вече с ЕС.

ОНД не успя да стане ефективно обединение на държави, какъвто бе стремежът на страните участнички при създаването на Общността, заяви Назарбаев. Той констатира, че ОНД от 10 е в стагнация.

Назарбаев предложи и изграждането на нов евроазиатски плавателен канал за превоз на енергийни ресурси между Каспийско и Черно море. Новият маршрут би бил с 1000 км по-къс от трасето по Волго-Донския канал, каза той, позовавайки се на експерти.

Ако се използва ефективно наличният транзитен потенциал, Казахстан и страните от Централна Азия ще получат свободен достъп до Световния океан. Но ако Казахстан не получи такъв достъп, ще търсим алтернативни пътища. Основната роля за избора на транспортни коридори играе икономическият подход. Тук няма никаква политика, каза Назарбаев.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?