Путин предложи Михаил Фрадков за нов премиер на Русия

Руският президент Владимир Путин предложи днес за свой нов премиер Михаил Фрадков, който в момента е пълномощен представител на Руската федерация в Европейския съюз, съобщиха световните агенции.

Фрадков, който е бивш шеф на данъчната полиция, е слабо известен политик, отбелязва Би Би Си.

Номинацията на Фрадков става близо седмица след като Путин уволни цялото правителство, за да смени предишния премиер Михаил Касянов, смятан за твърде близък на руските олигарси и кръговете от времето на Борис Елцин.

На предстоящите президентски избори на 14 март се очаква Путин да бъде преизбран с огромно мнозинство.
Правителственият ръководител трябва да е "добър професионалист, порядъчен, с опит в различни области на държавното управление", обясни президентът Путин, правейки предложението си на среща с ръководството на парламентарното мнозинство.

Кандидатурата на Фрадков трябва да бъде разгледана от Държавната дума на 5 март, оповести малко по-късно председателят на долната камара на парламента Борис Гризлов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Петдесет и три годишният Михаил Фрадков е бил последователно министър на външната търговия през 1997-98 г., министър на търговията между май 1999 и май 2000 г. и директор на Федералната служба на данъчната полиция между 2001 и 2003 г. Бил е и генерален директор на държавната застрахователна компания Ингострах.

От март 2003 г. той бе назначен за пълномощен представител на Русия в Евросъюза.

След оставката на правителството на Михаил Касянов миналия вторник длъжността министър-председател изпълняваше временно Виктор Христенко, заемал дотогава поста на вицепремиер.

Назначаването на Михаил Фрадков за министър-председател на Русия ще улесни отношенията между Москва и Европейския съюз, каза днес говорителят на Европейската комисия Рейо Кемпинен. Кандидатурата на Фрадков показва значението, което президентът Путин отдава на отношенията с ЕС, добави Кемпинен, предаде АФП.

Тези отношения преминават през труден период, посочва АФП. Миналата седмица външните министри от ЕС предупредиха, че ще има сериозни последици, ако Русия откаже да включи десетте нови членки на ЕС в споразумението за партньорство и сътрудничество със сегашните членки на съюза. Седем от десетте нови членки са бивши съветски републики или сателити, добавя АФП.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?