Путин предложи на Байдън откровен разговор в пряк ефир (Видео)

ЕК: Путин е отговорен за действията на Русия, свързани с успешни и провалени опити за убийство

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Джо Байдън да проведат открит диалог в пряк ефир още утре или в понеделник. Путин каза, че е готов "още сега" да възложи на руското външно министерство организирането на такъв разговор, предаде ТАСС.

Пред телевизия "Росия-24" той заяви, че не би искал много да отлага този разговор, добави, че през почивните дни иска да замине за малко на почивка в тайгата, но утре или в понеделник би могъл да разговаря с Байдън. "Ние сме готови по всяко време, което е удобно за американската страна", каза руският президент. Бихме могли да поговорим за двустранните отношения и за стратегическата стабилност, за решаването на регионални конфликти и за други проблеми, с които се сблъсква човечеството", каза Путин.

Тема на разговора би могла да бъде и борбата с коронавирусната пандемия. "Известно е, че ситуацията в САЩ не е лесна, те още са далече от решаване на тези въпроси. У нас движението е по-уверено напред, има за какво да поговорим, има какво да споделим", заяви той.

Путин подчерта, че разговорът с Байдън може да се състои "при условие, че това бъде открит, честен разговор, по същество, в пряк ефир".

"Какво бих му отговорил? Бих му казал: бъди здрав! Пожелавам му много здраве! Казвам това без ирония, без шега". Така часове по-ряно руският президент коментира думите на американския си колега Джо Байдън, който преди ден в интервю за ABC определи държавния глава на Русия като "убиец".

Освен това Байдън каза, че Путин ще трябва да плати цена заради намесата в американските избори. В четвъртък от Европейската комисия също коментираха темата, като неин говорител каза, че "Владимир Путин, като президент на Русия, носи крайната отговорност за действията на руската държава".

За съжаление има дълъг списък на успешни и провалени опити за убийство срещу независими и критични фигури в Русия, включително политици и журналисти. Много от тези случаи не са разследвани и остават без последици, добави той.

За опитите за убийство на Алексей Навални, на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, ЕС наложи санкции. Тези санкции обхващат представители на военните и на разузнавателните служби на Русия. Към това се добавят незаконните руски действия в Украйна и други места по света, посочи говорителят, цитиран от БТА.

Путин: Както се чувства, така говори

Путин не коментира по същество казуса, нито каза какви ответни мерки смята да вземе Москва. 

"Както се чувства, така говори", посочи Путин за Байдън.

"САЩ ще трябва да се съобразяват с Русия", добави той.

Путин коментира думите на Байдън на онлайн среща с представители на обществеността на Крим и Севастопол по повод 7-ата годишнина от присъединяването на Крим към Русия.

Русия ще преразгледа отношенията си със САЩ

САЩ не желаят подобряване на отношенията с Русия и Москва ще анализира подхода си и какви мерки да предприеме, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не бих коментирал това многословно. Ще кажа само, че това са много лоши изказвания на президента на САЩ. Той категорично не иска да подобрява отношенията с нашата страна. И занапред ще се ръководим точно от това", каза Песков.

Говорителят на Кремъл посочи, че не може да каже със сигурност дали Путин планира да реагира лично на изявленията на Байдън.

Руският подход ще бъде анализиран с участието на посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов, поканен в Москва за консултации и "за преразглеждане на руско-американските отношения".

Зам.-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов коментира от своя страна, че "подобни изявления са неприемливи при всякакви обстоятелства и неизбежно рязко изострят двустранните ни отношения".

Изтеглянето на посланика няма да е последната мярка

"Отзоваването на руския посланик от Вашингтон в Москва за консултации е бърза, адекватна и единствено правилна реакция в такава ситуация. Американската страна. Подозирам, че няма да е последната, ако не последват разяснения и извинения от американската страна", пише Косачов във Фейсбук.

"Това е вододел. Всички очаквания за новата политика на новата администрация на САЩ по отношение на Русия оттекоха в канала след това грубиянско изявление", каза сенаторът.

Той подчерта, че "подобни оценки по принцип не са допустими от устата на държавник от такъв ранг".

В същото време Косачов отбеляза, че тази позиция се заема от президента на държавата, "която според експертни оценки хвърля бомба някъде по планетата на всеки 12 минути".

"В резултат от 2001 г. над 500 хиляди души са загинали от действията на Америка. Можете ли да коментирате това, г-н Байдън?", попита Косачов.

Преди ден Байдън каза в интервю за телевизия ABC, че руското ръководство ще трябва да "плати цената" във връзка с опитите на Москва за намеса в американските избори. Освен това Байдън отговори утвърдително на въпрос дали смята Путин за убиец.

В изявление, публикувано в сряда във "Фейсбук", руското посолство във Вашингтон заяви, че руският посланик в САЩ Анатолий Антонов ще отлети за руската столица на 20 март, за да проведе консултации по двустранните отношения.

В сряда уебсайтът на руското външно министерство публикува коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, в който се посочва, че Антонов е бил отзован в Москва за консултации, за "да се определят начини за подобряване на двустранното сътрудничество между САЩ и Руската федерация, ако това е възможно".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?