Путин представи нови супероръжия и предупреди Запада, че сега ще трябва да слуша Русия

Нови неуловими и невидими свръх бързи и мощни оръжия правели ПРО на НАТО безполезна

Путин представи нови супероръжия и предупреди Запада, че сега ще трябва да слуша Русия

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника, предаде Асошиейтед прес.

Путин отправи годишното си обръщение към парламента в четвъртък, малко преди президентските избори на 18 март, при които се очаква той да спечели четвърти мандат.

Той каза, че тестваните миналата есен ракети са с неограничен обсег и висока скорост, като са в състояние да проникнат през всяка противоракетна отбрана.

По думите високоскоростният подводен дрон може да пренася ядрен боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти.

Руският президент каза още, че в страната му е изпробвала нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат" с обсег и брой на бойните глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети.

Русия има хиперзвуково оръжие, обяви Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент отбеляза, че всички страни с високо равнище на развитие "активно разработват хиперзвуково оръжие". "Русия вече има такова", подчерта той.

Руският президент каза, че изпитваната "нисколетяща и слабозабележима" летяща ракета с ядрен боен заряд разполага с "практически неограничен обхват, непредсказуема траектория на полета и възможност за обход на границите за прехващане", с което става "неуязвима за всички съществуващи и и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана".

Хиперзвукова ракета ще поразява като метеорит

Същевременно Путин съобщи, че по границите на Руската федерация е създадено "непрекъснато радиолокационно поле от системи за предупреждение за ракетно нападение".

Той съобщи за започналото серийно производство на ново оръжие с името "Авангард" - междуконтинентална хиперзвукова ракета, която ще лети към целта със скорост 20 пъти по-голяма от звуковата и ще поразява "като метеорит". Путин спомена друга оръжейна система, наречена "Кинжал", която вече била дислоцирана в Южния военен окръг на Русия. По думите му това също е хиперзвукова ракета, носена от самолет, която може да поразява мишени на 2000 километра.

В Русия е разработена и "малогабаритна свръхмощна ядрена енергетична установка", която може да се инсталира на крилата ракета от типа на новата руска "Х-101" или американската "Томахок". Този атомен двигател ще осигурява десетократно увеличение на обхвата на полета, която на практика ще бъде неограничена, каза още Путин.

Руският президент се похвали, че страната му е направила "стремителна, голяма крачка" в създаването на нови стратегически оръжия, които "изобщо не използват балистични траектории на полета в движението си към целта", а това според него означава, че системите за ПРО са "безполезни и просто безсмислени" в борбата с тях.

Новите руски оръжия правят безполезна противоракетната отбрана на НАТО и на практика слагат край на усилията на Запада да вкара в безизходица развитието на Русия, увери Путин, цитиран от Асошиейтед прес.

"Искам да кажа на онези, които разпалваха надпревара във въоръжаването през последните 15 години, стремяха се да спечелят едностранно превъзходство над Русия, налагаха незаконни санкции, целящи да възпрат развитието на нашата страна . . . Не съумяхте да спрете Русия", заяви Путин.

На фона на разработките по света на безпилотни оръжейни системи в Русия се разработват безпилотни подводни апарати, каза още руският президент в обръщението си към парламента.

Путин изтъкна, че тези апарати ще се движат на голяма дълбочина с междуконтинентален обхват и "неколкократно ще превишават скоростта на подводници, най-съвременни торпеда и всички видове скоростни надводни кораби".

Представяйки новите оръжия, Путин предупреди Запада, че сега ще трябва да слуша Русия, предаде Франс прес.

"Нашите планове никога не са били тайна. . . Дори е изненадващо, че въпреки всички проблеми Русия остана първа ядрена сила. Никой не искаше да говори с нас, никой не искаше да ни слуша. Слушайте ни сега!", каза руският президент, цитиран от Франс прес.

Агенцията посочва, че докато Путин е говорил - в реч, излъчвана пряко по телевизията - за новите оръжия, те са били показвани на два гигантски екрана, като на кадрите съвсем не са липсвали и експлозии.

Руският президент обяви технологичен пробив, който може да увеличи драматично военния капацитет на страната му, да укрепи глобалните позиции на Кремъл и да засили опасенията на Запада от потенциална нова надпревара във въоръжаването през 21-и век, отбелязва Асошиейтед прес.

Ройтерс определя речта на руския президент като една от най-войнствените от години.

Същевременно Путин заяви, че Русия не възнамерява да напада никоя страна и че укрепването на руския отбранителен потенциал се извършва при спазване на "действащите споразумения за контрол на оръжията.

"Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли за агресивни цели", подчерта той.

От друга страна руският президент даде да се разбере, че страната му ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрена атака срещу самата нея, предаде Ройтерс.
"(Нашият) отговор ще е незабавен", предупреди той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?