Путин предупреди България и Гърция, че остават без петролопровод

Путин предупреди България и Гърция, че остават без петролопровод

“България и Гърция ще изгубят възможността да станат транзитни страни на петрол от Русия и района на Каспийско море за Европа”, ако скоро не се постигне споразумение за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Това предупреди в четвъртък руският президент Владимир Путин, дни преди планираното на 7 февруари подписване на работен вариант на конвенция по проекта.

Русия е формулирала своите предложения и чака Гърция и България да завършат работата си по тях в най-скоро време, каза Петин.

Той призова София и Атина да преодолеят възраженията си към проекта. В противен случай Русия ще бъде принудена да пренасочи усилията си към увеличение на транзита през територията на други страни, уточни руският президент. 

“Но не мога да разбера, за Бога, какъв е този непрекъснат шум около проекта – с какво той не отговаря на националните и икономическите интереси на България и Гърция?”, запита руският президент. По думите му, ако спорът не приключи, “тръбопроводът никога няма да бъде построен” и "България и Гърция ще изгубят възможността да станат транзитни страни на петрол от Русия и района на Каспийско море за Европа.”

Путин призова България и Гърция да постигнат споразумение възможно най-бързо, като добави, че страните са членове на ЕС, който "би трябвало да е силно заинтересован от осъществяването на този проект."

Бургас- Александруполис все още е сред важните проекти за Русия, каза Владимир Путин, защото чрез него руските енергоносители ще стигнат стигат до потребителите в Западна Европа.

Параметрите на петролопровода предполагат да се транспортира такъв обем нефт, който е недостижим за други алтернативни трасета, коментира той.

Проектът Бургас – Александруполис, който е на стойност 1 млрд. долара и ще транспортира руски петрол през пристанище Бургас на Черно море и гръцкото Александруполис на Егейско, е на дневен ред вече над 10 години. Напредъкът обаче беше много бавен, поради нежеланието на руските производители да доставят петрол за него, припомня руската агенция РИА Новости.

Руският държавен производител на петрол “Роснефт”, държавният собственик на тръбопроводите “Транснефт”, и енергийният гигант “Газпром” ще имат 51% от дяловете в петролопровода. Гърция и България трябва да разпределят останалите 49%.

Според експерти, в конвенцията за Бургас-Александруполис е формулиран възможно най-общ текст как ще е ползва входната инфраструктура в Бургас към двата петролопровода. Записано е, че право на ползване на общия терминал имат АМБО и проектната компания за Бургас-Александруполис. По всички останали искания на руската страна – за данъчни преференции и облекчения, българските експерти са записали, че те могат да се ползват само в границите, предвидени от общото европейско законодателство.

“Не виждам нищо лошо в това, че основните наши потребители в Европа говорят за диверсификация на своята енергийна политика”, коментира Путин новата стратегия на ЕС за преодоляване на енергийната зависимост от Русия. 

Малко се плашим, когато чуваме Европа да говори за диверсификация на източниците, защото тогава трябва да помислим къде Русия ще реализира своята продукция, допълни руският президент. Той каза, че Русия строи в Далечния Изток, има намерение да строи и в Китай, “така, че ще правим от всичко по-малко.”

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес