Путин предупреди Европа да се готви за проблеми с газовите доставки

Москва иска спешни консултации заради украинските задължения

Путин предупреди Европа да се готви за проблеми с газовите доставки

Руският президент Владимир Путин е информирал европейските лидери за "критичната ситуация" във връзка с украинския газов дълг и за евентуалните последици върху транзита на руски газ за Европа, съобщиха световните агенции.

"Путин изрази своето крайно безпокойство относно критичната ситуация, свързана с украинския дълг към руската компания Газпром и следователно относно последиците за доставките на руски газ", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред
агенция РИА "Новости".

Писмото съдържа подробно описание на "критичната ситуация", която се създава на фона на растящите задължения на Украйна за доставяния ѝ от Русия газ, а също така за възможните последици за транзита на газ за Европа.

"Президентът Путин предлага в писмото си да се вземат спешни мерки, защото положението не търпи отлагане. Президентът Путин предложи механизъм за спешни разговори по въпроса за украинския газов дълг към Русия", посочва Песков.

Руският президент призовава и за спешни консултации с Европа за стабилизиране на украинската икономика. Той посочва, че 11.5 милиарда кубични метра газ на стойност 5.5 милиарда долара трябва да бъдат налети в украинските газови хранилища, за да се гарантира непрекъснат транзит.

"Президентът Путин предложи механизъм за спешни разговори по въпроса за украинския газов дълг към Русия", добави Песков.

Путин предупреждава европейските лидери, че Русия може да спре доставките на природен газ за Украйна, ако тя не плати дължимите сметки за доставен газ навреме. В писмото Путин
предупреждава и че може да има намаляване на доставките за Европа като цяло.

Той посочва още, че украинската икономическа криза, породена отчасти от търговския дисбаланс с Европа, е отслабила украинската способност да плаща за руския газ.

Преди ден Путин проведе специално съвещание, на което редица министри му докладваха за ситуацията със сътрудничеството с Украйна, включително в енергийната сфера. Изказванията им бяха обобщени от премиера Дмитрий Медведев, който съобщи, че общият дълг на Украйна към Русия възлиза на 16.6 милиарда долара.

Ръководителят на руския енергиен гигант Газпром Алексей Милер на 3 април определи сумата на украинския газов дълг на 2.2 милиарда долара.

Путин все пак поиска правителството и Газпром да се въздържат засега от преход към предварително плащане на доставките на руски газ за Украйна.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан съобщи от своя страна, че количествата нагнетен близо 8 млрд. куб. метра газ в украинските подземни хранилища ще стигнат, за да не се нарушават доставките за Европа до 3 месеца.

"Ако се случи така, че да стигнем до ограничение на газа за украинските потребители, Украйна може за определен период - до 3 месеца, да транзитира газ до европейските страни. През това време обаче трябва да се реши въпросът с изпомпването на газа", каза Продан пред БНР.

Преди ден Украйна спря да пълни подземните си хранилища с руски газ. Причината е, че Киев не може да плаща непосилната цена от 485 долара за хиляда кубически метра, наложена от "Газпром" от 1-ви април. Според Продан алтернатива на руския газ са доставките от Полша и Унгария чрез реверсивна газова връзка.

След анексирането на Крим Украйна е загубила контрол върху производствени мощности, каза Продан.

Близо половината от доставките на руски газ за Европа се транзитират през украински газопроводи.

Газпром преустанови доставките газ за Украйна заради спор за цените през зимите на 2005-2006 г. и 2008-2009 г., което доведе до спад в доставките за европейските страни, получаващи руски газ по тръбопроводи през Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?