Путин предупреди руснаците да не се поддават на хомофобия

Руският президент Владимир Путин, който беше подложен на международни критики заради закона, забраняващ "гей пропагандата", призова руснаците да не отприщват "поток от омраза срещу когото и да било", включително срещу хомосексуалистите, предаде Ройтерс.

Изявлението вероятно има за цел да успокои международните опасения за отношението към гейовете в Русия преди Зимните олимпийски игри в Сочи, посочва агенцията. Някои активисти призоваха за бойкотирането им в знак на протест заради закона.

Путин заложи личния си политически престиж на организирането на успешни игри и миналия месец изрично заяви, че гейовете ще бъдат добре дошли в Сочи.

На среща с лидерите на политически партии президентът защити закона и заяви, че целта му е да защитава младите хора. Руският президент добави, че омразата към гейовете е неприемлива.

"Знаете колко критики трябваше да изслушам, но всичко, което направихме на правителствено и законодателно равнище, беше да ограничим пропагандата сред подрастващите". Той добави, че в същото време не трябва да се отприщва "омраза срещу никого в обществото, включително срещу хората с нетрадиционна сексуална ориентация".

Критиците на Кремъл и групите за защита на правата на хомосексуалистите твърдят, че законът е част от консервативния курс, възприет от Путин по време на третия му мандат, и е довел до засилване на хомофобията и насилието срещу хомосексуалистите в Русия. Общото събрание на ООН призова Москва по-рано този месец "да насърчава социално включване без дискриминация".

Путин настоява, че хомосексуалистите в Русия не са подложени на дискриминация.

Руският спортен министър Виталий Мутко заяви миналата седмица, че е можело да се предвиди отзвукът, който законът ще има на Запад, особено преди олимпийските игри в Сочи. "Ръководството можеше да го отложи", каза той пред информационния сайт РБК.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?