Путин предупреди света за нова “Кубинска криза”

Путин предупреди света за нова “Кубинска криза”

Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че плановете на САЩ за изграждане на ракетен щит стремително водят към ситуация, подобна на Кубинската ракетна криза през 1962 година, предаде ББС. Путин говори след срещата си с лидерите на страните от ЕС в Португалия, чиято цел бе задълбочаване на двустранните отношения.

Русия от дълго време се противопоставя на плановете на Вашингтон за изграждане на ракетни бази на територията на европейски държави, които са били под съветско влияние. Кубинската криза от 1962 година изправи САЩ и СССР пред угрозата от ядрена война.

“За нас, от технологична гледна точка, ситуацията е много сходна”, подчерта Путин.

Руският президент отбеляза, че САЩ не са отговорили на предложенията на страната му за съвместно определяне на заплахите, параметрите на противоракетния щит и достъпа до бъдещата система.

Той обаче посочи като положителен момент вслушването на американците в руските безпокойства и даденото обещание те да бъдат успокоени. Според него напрежението все пак е доста по-малко от колкото през 1962 година, тъй като отношенията със САЩ са се развили от времето на Студената война. По думите му добрите му връзки с президента Буш спомагат за разрешаване на проблемите и го нарече “приятел”.

Не знам какво да правя

Междувременно Путин категорично отхвърли възможността да се кандидатира за трети мандат, обяснявайки, че още не знае какво ще прави след президентските избори.

"Знаете, че през декември у нас предстоят парламентарни избори, а през март догодина - президентски. Както вече нееднократно съм заявявал, не смятам да променям конституцията заради себе си. В съответствие с основния закон няма да се кандидатирам за трети мандат. Колкото до бъдещата ми работа, още не съм решил къде и в какво качество ще работя", заяви Путин, цитиран от ИТАР – ТАСС и БТА.

Той увери, че няма да има никакво преразпределение на пълномощията от президента в полза на премиера.

"Ако някой смята, че възнамерявам след президентските избори да се пренеса, да речем, в правителството на Руската федерация и да прехвърля там основните пълномощия, това не е така. Няма да има никакво орязване на пълномощията на президента на Руската федерация, поне докато това зависи от мен", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?