Путин: Предупреждавахме САЩ за готвени атаки от Саддам

Руските разузнавателни служби няколко пъти са предупреждавали Вашингтон, че режимът на Саддам Хюсеин планира терористични удари срещу САЩ, заяви президентът Владимир Путин.

Предупрежденията са предадени след атентатите от 11 септември 2001 г. и преди началото на войната в Ирак, съобщи Путин в петък, цитиран от Интерфакс, предаде Си Ен Ен.

Планираните атаки са били както вътре, така и извън САЩ, каза Путин, който направи изявление по време на визитата си в Казахстан.

Независимо от това руският президент посочи, че не е имало никакви доказателства Саддам Хюсеин да е въвлечен в каквито и да е терористични атаки.

"Мога да потвърдя, че след събитията от 11 септември 2001 г. и преди началото на военната операция в Ирак, руските специални служби нееднократно са получавали информация от рода на тази, че официални органи от режима на Саддам подготвят терористични атаки на територията на САЩ и извън САЩ срещу американски военни и граждански цели", каза Путин, цитиран от Интерфакс.

По думите му, постъпващата информация е била предавана редовно на американците.

"Независимо от информацията за подготвяните от режима на Саддам терористични атаки, руската позиция по Ирак остава непроменена", каза Путин.

Той направи изявлението в отговор на въпрос от репортери, които поискаха потвърждение на подобна информация, изтекла от неназован източник от разузнаването към Интерфакс.

Американският президент Джордж Буш лично е благодарил на ръководителя на една от руските разузнавателни служби за информацията, която определил като "много ценна", съобщава московският кореспондент на Си Ен Ен.

Русия се противопоставяше на войната в Ирак още от самото начало, но Путин каза, че този въпрос е различен от потенциалната заплаха от Ирак. Той каза, че има международни норми, които не са били спазени с решението за инвазията в Ирак.

САЩ никога не са споменавали руската разузнавателна информация сред аргументите в защита на военното решение за Ирак.

Коментарите на Путин идват два дни след като сенатската комисия във Вашингтон, разследваща атентатите от 11 септември, установи, че няма никакви убедителни доказателства за сътрудничество между Ирак и лидера на Ал Каида Осама бин Ладен.

Комисията също така не намери доказателства, че Ирак е участвал по някакъв начин в терористичните удари от 11 септември, осъществени от членове на Ал Каида.

Буш и неговият вицепрезидент Дик Чейни остро се противопоставиха на мнението, че заключенията на комисията се в противоречие с техните твърдения преди войната за връзки на Саддам Хюсеин с Ал Каида.

В четвъртък Чейни каза, че има прекалено много доказателства, че Ал Каида е имала отношения с режима на Саддам. Според него, твърденията на медиите, че комисията е достигнала до обратните заключения, са "безотговорни".

Буш от своя страна каза, че администрацията никога не е казвала, че атаките от 11 септември са осъществени с иракска помощ. "Ние казвахме, че е имало множество контакти между Саддам Хюсеин и Ал Каида", обясни президентът.

"Причината, поради която аз продължавам да твърдя, че е имало взаимоотношения между Саддам и Ал Каида, е, защото са съществували такива взаимоотношения", каза Буш.

Си Ен Ен припомня, че преди войната Буш направи силни изявления за сътрудничество между Ирак и Ал Каида.

В реч през октомври 2002 г. той заяви: "Ирак е обучавал членове на Ал Каида в направата на бомби, отрови и смъртоносни газове".

В доклада на комисията, разследваща обстоятелствата около атентатите, се казва, че Бин Ладен вероятно е имал някакво сътрудничество с Ирак по време на престоя си в Судан, независимо, че се е противопоставял на светския режим на Саддам Хюсеин.

Тези контакти са били тласкани от суданците, които искали да запазят собствените връзки с Ирак, но когато Бин Ладен поискал терени в Ирак за тренировъчни лагери, "Ирак явно никога не е отговорил".

В доклада също са посочени контакти между Ирак и Ал Каида след завръщането на Бин Ладен в Афганистан, но те явно не са прераснали в сътрудничество.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?