Путин прие в Москва генералните секретари на ООН и Съвета на Европа

Путин прие в Москва генералните секретари на ООН и Съвета на Европа

Руският президент Владимир Путин проведе в сряда срещи в Москва с генералните секретари на ООН Антониу Гутериш и на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, предаде ТАСС.

ООН играе уникална роля при решаването на международните кризи, каза Путин, приемайки Гутериш в Кремъл.

"Ние сме готови и занапред да работим конструктивно, смятаме, че ООН е единствената такава универсална платформа, а нейният устав лежи в основата на съвременното международно право", добави руският президент. 

Генералният секретар на ООН заяви, че възприема Русия като "незаменим елемент" в международната дипломация, предаде Асошиейтед прес.

"Разбира се, ние възприемаме Русия като една от ключовите държави, основателки на ООН. Сега специално подчертаваме, че Русия е незаменим елемент в създаването на многополюсен свят", заяви Антониу Гутериш.

Путин се срещна и с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. "Добре известна ни е вашата позиция за пълноценно взаимодействие между Русия и Съвета на Европа, ние ценим тази позиция и, разбира се, я споделяме", каза руският президент. 

Ягланд от своя страна му благодари за срещата "в този много важен момент за нашата организация и за цяла Европа" и го поздрави с неговото преизбиране "с много внушителен резултат" на президентските избори в Русия през март. Той също така поздрави руския президент за успешното провеждане на Световното първенство по футбол, както и за победата на Русия срещу Египет.

Споделяне

Още от Свят