Путин приел поканата на Радев да дойде у нас за националния празник

Руският президент благодарил на българския за "приноса в развиетието на двустранните отношения"

Колаж: <i>mediapool.bg</i>
Руският президент Владимир Путин е приел поканата на българския държавен глава Румен Радев да посети България по повод 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България следващата година, съобщиха от "Дондуков" 2. 
 
Поканата е била отправена в телефонен разговор по инициатива на Радев в петък вечерта. Точната дата на визитата обаче предстои да бъде уточнена.
 
Радев е поздравил Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни, а по време на двадесетминутния разговор е била отбелязана и "дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ".
 
Пръв за възможността Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението заговори президентът 2002-2012 г, Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин.
 
Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това Радев каза, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението.
 
В съобщението от администрацията на българския държавен глава се казва още, че по инициатива на руския президент е направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката и "беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода".
 
"Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения", посочват още от президентството.
 
От "Дондуков" 2 не съобщават да е била обсъждана пиперливата тема за произхода на кирилицата. Руският президент Владимир Путин заяви на 24-и май, че "славянската писменост е дошла от македонските земи", което предизивка бурна реакция в България и доведе до бурна реакция от страна на българското правителство и парламентарнопредставемите партии. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?