Путин пристига в Белград с танкове и ракети

Путин пристига в Белград с танкове и ракети

За четвърти път през последните петнадесет години руският президент Владимир Путин ще бъде на официално посещение в Сърбия. На 1 ноември той ще присъства на големия военен парад в Белград по повод 100-годишнината от края на Първата световна война.

При това, както твърдят сръбските вестници, той ще докара със себе си тридесет съвременни танка Т-72 и модернизирани бронирани машини за пехотата, които ще бъдат подарък за сръбската армия, а още по-важно – и мощната система за противовъздушна отбрана "Панцир", която ще бъде продадена на правителството в Белград по "преференциални" цени.

Става дума за система за отбрана от самолети и крилати ракети, която разполага с 12 противовъздушни ракети и две автоматични оръдия и която може да стреля по четири цели едновременно, отстоящи на разстояние от 1.2 до 20 километра, пише скопското електронно издание "Независен", цитирано от агенция "Фокус".

"Ще бъдем единствената страна в региона, която разполага с толкова мощно оръжие", заяви сръбският военен експерт Мирослав Лазански.

Независимо от това, че главната тема на разговорите, според сведенията, ще бъде диалогът Белград – Прищина, между редовете може да се прочете, че посещението на Путин на Балканите е реакция на американската военна помощ за Хърватия, както и на почти сигурното присъединяване на Македония към НАТО в хода на следващата година, пише изданието "Независен".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че евентуално членство в Алианса е суверенно решение на Скопие, а Москва цени и иска да продължи добрите отношения с Македония.

"Но, що се отнася до приближаването на НАТО и неговата инфраструктура към нашите граници, позицията на Москва по този въпрос е ясна и в нея не се е променило нищо", заяви Песков.

Македонското издание припомня, че преди три месеца македонската и руската дипломации са имали неразбирателства, които са довели до изгонване на един дипломат от руското посолство в Скопие, който е излязъл извън своите правомощия.

Скандалът избухна покрай солидаризирането на Македония с Великобритания във връзка със случая "Скрипал", припомня "Независен". Тогава руският посланик заяви, че страната му няма нищо против членството на Македония в НАТО, но подчерта, че в случай на военен конфликт между Русия и Алианса страната ще бъде легитимна цел на Москва.

"Въпреки всичко, не мисля, че Русия иска да изпрати послание на НАТО чрез Сърбия, а непосредствено и на Македония. Сърбия не е точка, която може да повлияе пряко на сигурността на Русия, а когато тя иска да изпрати послание, го прави в съседните си страни", заяви генерал Благоя Марковски.

Той смята, че имайки предвид аспирациите на Сърбия за членство в Европейския Съюз, но и заявения военен неутралитет, Русия се опитва да използва шанса си да затвърди своите позиции на Балканите.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734