Путин пристигна в Пекин за 70-ата годишнина от победата във Втората световна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин, където ще присъства на тържествата по случай 70-ата годишнина от победата във Втората световна война, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес в сряда. Двудневното посещение на Путин е по покана на китайския президент Си Цзинпин.

Путин се срещна днес с премиера Ли Къцян и каза, че руско-китайските отношения се развиват интензивно въпреки външните проблеми.

"Разбира се, ние ще използваме този благоприятен случай (празненствата по случай годишнината от войната), за да разговаряме за нашите двустранни отношения, които въпреки всички външни проблеми се развиват доста интензивно и носят полза както на народа на Китай, така и на народа на Руската федерация", заяви Путин.

Ли подчерта, че Китай и Русия са стратегически партньори и изтъкна, че те съвместно отстояват резултатите от Втората световна война. "Обявяваме се против изкривяване и пренаписване на резултатите от Втората световна война", каза китайският премиер.

Путин също обърна внимание на този въпрос. По думите му е важно, че 70-ата годишнина от победата във войната - както на 3 септември в Пекин, така и на 9 май в Москва, се отбелязва съвместно.

"По този начин ясно показваме и на нашите народи, и на целия свят, че поддържаме единна оценка за резултатите от Втората световна война и сме против опити за отричане и изкривяване на историята", заяви руският президент.

Предвижда се утре Путин да участва в тържествата по случай годишнината от победата във войната и да присъства на военния парад.

Има също така планирани руско-китайски преговори и международни двустранни срещи. Предвижда се Путин да разговаря с президентите на Венецуела, Лаос и Чехия - Николас Мадуро, Тюмали Сайнясон и Милош Земан, посочва ТАСС.

На път за Пекин Путин спря в руския град Чита, където участва във възпоменателна церемония по случай победата над Япония във Втората световна война през 1945 г. Посещението му е необичайно, тъй като капитулацията на Япония обикновено не се отбелязва в Русия, но е свързано с честването на 70-ата годишнина от това събитие и участието на руския президент в празненствата в Китай, отбелязва Асошиейтед прес.
Путин положи венец пред военен паметник в сибирския град недалеч от китайската граница и разговаря с руски ветерани.

В източните райони на Русия имаше военни паради, включително на полуостров Камчатка, намиращ се на север от Курилските острови, които Русия завзе от Япония след войната.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?