Путин призова да не се правят опити за пренаписване на историята

Руският президент Владимир Путин призова да не се правят опити за пренаписване на историята, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес. Той каза това на церемонията по случай 60-тата годишнина от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц /Освиенцим/.

Освиенцим е предизвикателство не само към паметта ни, но и към нашия разум. Тук, на тази измъчена земя, ние сме длъжни да заявим ясно и категорично - всякакви опити да бъде пренаписана историята, поставяйки на една плоскост жертви и палачи, освободители и окупатори, са аморални и неприемливи за хора, които се смятат за европейци, каза той.

Асошиейтед прес отбелязва, че призивът му е в отговор на настояването на балтийските държави Русия да отмени тайния протокол към пакта Молотов-Рибентроп, с който Германия и Русия се договарят да си поделят голяма част от Централна и Източна Европа в случай на война. Ако Москва го направи, това би означавало да признае, че поне отчасти носи вина за Втората световна война.

В словото си Путин посочи, че "днес ние сме задължени да помним не само миналото, но и да осъзнаваме всички заплахи пред съвременния свят, сред които тероризмът, който е не по-малко опасен и коварен от фашизма и не по-малко безжалостен".

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?