ОССЕ предлага "пътна карта" за уреждане на кризата

Путин призова сепаратистите в Източна Украйна да отложат референдума

Идея на Меркел за "кръгла маса" с участието на всички страни в конфликта

Путин призова сепаратистите в Източна Украйна да отложат референдума

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания си за 11 май референдум по "декларацията за независимост" на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предадоха осведомителните агенции в сряда след среща на руския президент с гостуващия в Москва председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.

Същевременно Путин оцени като "движение в правилната посока" насрочените за 25 май президентски избори в Украйна. Президентът увери, че руските войски са изтеглени от районите до границата с Украйна.

Швейцарският президент пък обяви, че до няколко часа ОССЕ ще предложи "пътна карта" за решаване на украинската криза.

Путин: Отложен референдум – диалог - компромис

"Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия", заяви Путин на общата пресконференция с Дидие Буркхалтер.

"Смятаме, че прекият диалог между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна е ключов елемент за постигане на компромис. Важно е в хода на този диалог представителите на Югоизточна Украйна да могат да се убедят, че законните им права в Украйна ще бъдат гарантирани", заяви Путин.

Той подчерта, че преговорите с председателя на ОССЕ са показали, че подходите им към начина за решаване на кризата в значителна степен съвпадат.

Подготвяните от Киев президентски избори "сами по себе си са движение в правилната посока, но те нищо няма да решат, ако всички граждани на Украйна не разберат как ще се гарантират правата им след произвеждането на тези президентски избори", отбеляза Путин.

Той заяви, че Русия настоятелно призовава киевските власти "да прекратят всички военно-наказателни операции в Югоизточна Украйна".

Путин определи като уловка опитите на западните страни да прехвърлят на Русия цялата отговорност за решаването на кризата в Украйна. "Това е уловка на западните ни партньори, която е лишена от всякакви основания", заяви руският президент. Той повтори познатата си теза, че вината за сегашните събития в Украйна носят тези, които са извършили "противоконституционен преврат в Киев", и тези, които са "подкрепили тези действия политически, финансово и информационно".

ОССЕ с "пътна карта" за Украйна


Буркхалтер заяви от своя страна, че ОССЕ ще предложи в близките часове "пътна карта" за уреждане на кризата в Украйна на четирите страни по Женевското споразумение.

"Предложението ни сега се свежда до следното - в близките часове бихме искали да предложим "пътна карта" на всички четири страни, подписали Женевското споразумение", каза Буркхалтер. По думите му самият план може да се обобщи в четири точки. "Това са прекратяването на огъня, деескалацията на напрежението, водене на диалог и произвеждане на избори", посочи председателят на ОССЕ.

Буркхалтер увери, че базираната във Виена организация е "двойно безпристрастна" в ситуацията с кризата в Украйна. Той отбеляза, че е в Русия в качеството си на действащ председател на ОССЕ, а същевременно е президент на Швейцария. "Това означава, че мога да уверя, че сме двойно безпристрастни, доколкото Швейцария е безпристрастна страна, а ОССЕ е организация, в която са представени всички заинтересовани страни", заяви Буркхалтер.

Идея на Меркел за "кръгла маса"

Руският президент каза, че е подкрепил предложението на германския канцлер Ангела Меркел за организиране на "кръгла маса", в която да участват представители на всички страни в украинския конфликт. Тази идея е била обсъждана в телефонния разговор между двамата, състоял се миналата седмица. След днешната си среща с председателя на ОССЕ Путин каза, че Русия харесва това предложение и ще помага то да се осъществи.

Говорителка на Меркел заяви в сряда, че Германия участва в международните усилия за деескалация на украинската криза чрез процес, който да представлява продължение на Женевските преговори от миналия месец, предаде Ройтерс. Представителката на Меркел каза, че се водят "интензивни консултации и деликатни преговори" къде и в какъв формат биха могли да се състоят преговорите.

Руските войски изтеглени от границата с Украйна

По време на пресконференцията си с швейцарския президент Путин увери, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по оценки на НАТО от края на април имаше 40 000 руски войници, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Непрекъснато ни се казваше, че войските ни на украинската граница пораждат тревоги. Днес те вече не са на украинската граница, а на места, където водят обичайните си учения и тренировки", заяви руският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят