Путин призова суверенитетът на Северна Корея да бъде гарантиран

Тръмп допусна, че срещата на върха с КНДР все пак ще се състои

Путин призова суверенитетът на Северна Корея да бъде гарантиран

Руският президент Владимир Путин заяви, че за Русия е много важно да бъде урегулирано напрежението около севернокорейската ядрена програма, както и че трябва да бъде гарантиран суверенитетът на КНДР, предаде Асошиейтед прес.

Пълното премахване на ядрените оръжия на Северна Корея трябва да включва даването на гаранция на КНДР за ненакърнимост на нейния суверенитет, каза Путин.

"Ако не се държите агресивно и ако не притискате Северна Корея в ъгъла, резултатът, който ни трябва, ще бъде постигнат по-бързо, отколкото много хора очакват, и то на по-ниска цена", заяви руският президент.

Путин отбеляза, че Северна Корея е съсед на Русия и допълни, че намирането на решение на този въпрос "е от изключително важно значение, особено когато обстановката е на прага на войната".

Той направи това изказване, докато в същото време американският президент Доналд Тръмп заговори за възможност срещата на върха със Северна Корея все пак да се състои. В четвъртък Тръмп отмени срещата и заяви, че причината са "огромният гняв и откритата враждебност", които КНДР е демонстрирала.

"Имаме много продуктивни разговори със Северна Корея за връщане на срещата на върха, която, ако се състои, вероятно ще остане в Сингапур на същата дата, 12 юни", написа впоследствие Тръмп в съобщение в Туитър. 

Междувременно в изказването си, което Путин направи на срещата с ръководителите на световните информационни агенции в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург, той каза, че отношенията му с Тръмп "нито са се подобрили, нито са се влошили".

"Между нас практически няма пряк диалог и това не ни позволява да постигнем какъвто и да било напредък в руско-американските отношения", каза руският лидер, цитиран от ТАСС.

Според него това се дължи в значителна степен на продължаващ конфликт вътре в американския елит. Путин заяви, че се надява този конфликт "някога да свърши и обективната нужда от развитие на руско-американските отношения да доведе двете страни на масата за преговори".

"На президента на САЩ и досега не му дават възможност, по вътрешнополитически съображения, мотивирайки това най-малкото с намеса на Русия в американските избори, да организира нормална работа с нас", допълни по темата руският президент.

В отговор на един от въпросите на срещата, Путин заяви, че Русия е за това Испания да запази единството си, но като се отчитат интересите на жителите на Каталуния. По думите му Москва има много добри отношения с Мадрид.

"Бихме искали ситуацията да се нормализира, да бъдат отчетени, разбира се, и интересите на хората, които живеят в Каталуния. Но Испания да се запази като единна централизирана държава."

Путин нарече безсмислици твърденията, че Русия се е намесила в ситуацията с Каталуния и решението на Великобритания да излезе от ЕС. Той отбеляза, че министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън също е бил за Брекзит: "Да не би и той да е наш агент?"

Руският президент призова Запада да не прекрачва "червената линия" в отношенията с Русия. "НАТО се приближи до границите ни и у нас възникна подозрението, че утре и Украйна може да я включат и да поставят там някакви радари и системи за противоракетна отбрана", каза руският президент.

"Има си граници, разбирате ли, не трябва да се прекрачва "червената линия". Нека се отнасяме с уважение и към нашите интереси."

Той допълни, че някога Москва доброволно се е съгласила СССР да се разпадне, като е разчитала, че бившите съветски републики ще останат приятелски настроени към Русия. "Защо (тогава на запад) подкрепиха държавния преврат в Украйна, при това по въоръжен път?"

Путин заяви, че върху Турция се оказва несправедлив натиск заради намерението ѝ да закупи руски ракетни комплекси С-400. По думите му Анкара сама трябва да реши този въпрос. Путин заяви, че е уверен, че турският му колега Реджеп Тайип Ердоган няма да се поддаде на този натиск и няма да прави отстъпки, като по този начин ще защити националния интерес.

Споделяне

Още от Свят