Путин против повторение на вота в Украйна

Повторно произвеждане на втория тур от президентските избори в Украйна няма никакъв смисъл, заяви руският президент Владимир Путин, който в четвъртък се срещна в Москва с украинския президент Леонид Кучма, според когото кризата в страната му не може да бъде решена без Русия.

За прегласуване на втория тур се обяви опозицията в Украйна начело с нейния кандидат - президент Виктор Юшченко, както и Европейският парламент.

"Изненадан съм от това предложение", заяви Путин по време на срещата с Кучма на московското летище Внуково-2. Той добави, че от такова ново гласуване няма да има никаква полза, защото "повторно гласуване може да се прави и за трети, четвърти и двайсет и пети път, докато някоя от страните получи исканите резултати".

Леонид Кучма, който поддържа проруския кандидат - президент Виктор Янукович, смята, че трябва да се говори за произвеждане на изцяло нови избори, защото това, което предлага опозицията, всъщност ще бъде не ново гласуване, а плебисцит. "Не знам нито една страна, в която да има такава юридическа норма като повторно гласуване", съгласи се Кучма с Путин.

Опозиционният кандидат-президент на Украйна Виктор Юшченко разкритикува посещението на Кучма, предаде Асошиейтед прес.

"Суверенът на властта е тук в Украйна. Това е украинският народ", подчерта Юшченко. Опозиционният Комитет за национално спасение обвини Кучма в държавна измяна.

Организирането на нови избори е изгодно за Кучма, тъй като ще му позволи да остане на власт още няколко месеца и да намери по- приемлива алтернатива на фаворита си Янукович, на когото беше заложил при сегашните избори. При организирането на нови избори, за разлика от повторението на втория тур, могат да участват и други кандидати.

"Нито Русия, нито Европейският съюз, нито международните организации ще решат проблемите на Украйна," посочи още Путин. "Всички те могат да изпълняват ролята на посредници, но решаващата дума принадлежи на украинския народ." Това според Асошиейтед прес е предупреждение към Запада да не се намесва в тази криза.

Русия е много обезпокоена от всичко, свързано с тенденциите към разкол на Украйна и поддържа усилията на украинския президент за заздравяване на нейната цялост, изтъкна още руският президент. Той изрази готовността на Москва да участва в уреждане на кризата в бившата съветска република.

Тревоги за целостта на Украйна бяха предизвикани от заплахите на ръководители на някои източни области на Украйна да поискат автономия, ако прозападният кандидат - президент Виктор Юшченко бъде обявен за победител.

Областният съвет на Донецка област, където е роден правителственият кандидат Виктор Янукович, в сряда взе решение за произвеждането на регионален референдум през януари за превръщането на Украйна във федерация.

Кучма: Кризата не може да бъде решена без Москва

Според Леонид Кучма политическата криза в Украйна не може да бъде решена без помощта на Русия. Украинският президент отбеляза, че страната му вече не е това, което е била до изборите. Украйна бе разделена и едната страна не взима под внимание мнението на другата, като всичко това се върши по "силов, революционен начин" и не се отчитат възможните икономически последствия, подчерта Кучма. "Ако не използва усилията на Русия за излизане от политическата криза, Украйна няма да може да намери достоен начин за решаването ѝ", цитира думите му ИТАР-ТАСС.

Към този момент представителите на Европейския съюз имат основна посредническа роля за решаване на кризата в страната.

Обещание за повторение на втория тур

В четвъртък Кучма обеща, че най-късно до 4-5 дни ще има обявена дата за прегласуване на втория тур от президентските избори, заяви пред журналисти Виктор Юшченко, цитиран от АФП.

"На Върховния съд ще му трябват един-два дни, докато вземе решение, после на ЦИК ще ѝ трябват един-два дни, а след това парламентът ще заседава един ден, за да определи дата," посочи Юшченко.

По-рано той заплаши да напусне преговорния процес, ако бъде повдигнат въпрос за нови президентски избори, като сравни изборите с футболен мач, чието първо полувреме е било на 31 октомври, а второто - на 21 ноември. "Когато съдията не може да определи победителя, бият се дузпи, така че обявете дузпа", заяви Виктор Юшченко.

Европарламентът разкритикува Русия за подкрепата на Янукович

На среща с Кучма по-рано в четвъртък Делегацията на Европейския парламент в Украйна поиска вторият тур на президентските избори в страната да бъде повторен.

В същото време Европейският парламент прие резолюция, в която твърдо се настоява за повтаряне на оспорвания втори тур на изборите до края на годината. В документа се поставя условие за присъствие на международни наблюдатели при ново гласуване и се отправят остри критики към Русия за оказваната от нея подкрепа на проруския кандидат-президент Виктор Янукович.

На проведената късно в сряда кръгла маса с европейски посредници двамата съперници за президентския пост се споразумяха разговорите за политическото бъдеще на страната да бъдат подновени след решението на Върховния съд, който четвърти ден разглежда жалбата на опозицията срещу ЦИК за фалшификации на втория тур на изборите, проведени на 21 ноември.

Международните наблюдатели обявиха изборите за недемократични, а ЕС и САЩ не признаха изборните резултати.

Победата на Янукович бе призната единствено от Москва, която обвинява ЕС, че подтиква "радикалната опозиция" в Украйна към насилие. Руският президент посети на два пъти Украйна в рамките на две седмици - преди първия и втория тур на изборите - за да даде подкрепа за Янукович.

Буш призова за избори без чужда намеса

Американският президент Джордж Буш заяви в четвъртък, че евентуални нови президентски избори в Украйна трябва да бъдат свободни и безпристрастни, и да се проведат без чуждестранна намеса, предадоха осведомителните агенции.

Позицията на нашето правителство е, че волята на украинския народ трябва да бъде разбрана и чута, обяви Буш. Призивът му за ненамеса на чужди държави в украинската криза бе по-твърд, отколкото при предишните му изказвания, отбелязва Асошиейтед прес.

Френският президент Жак Ширак и германският канцлер Герхард Шрьодер се срещат в четвъртък в германския град Любек, където за пръв път ще обсъдят на четири очи кризата в Украйна.

Членове на ЦИК свидетелстват за груби нарушения на изборите

Членът на ЦИК Руслан Князевич заяви пред съда в четвъртък, че комисията е основният виновник за сегашната ситуация в държавата. Той съобщи за многобройни нарушения в процеса на изборите - регистрирана избирателна активност, надхвърляща броя на избирателите по списък, добавени в урните над милион излишни бюлетини в полза на Янукович, ограничаване на достъпа на наблюдатели, изпратени от опозицията.

Нарушенията са имали системен характер, каза на процеса Андрей Магера от ЦИК. Избиратели са били заплашвани, някои са гласували с фалшиви бележки за изличаване от списъците по местожителство, посочи той.

В четвъртък стотици демонстранти продължават да блокират правителствените сгради, въпреки заявлението на президента Кучма, че е постигнато споразумение за вдигане на блокадата.

Предишния ден парламентът гласува внесения от позицията вот на недоверие към правителството начело с Янукович, обвинен за фалшификацията на изборите. Янукович обаче каза, че няма да подаде оставка, тъй като решението е взето под натиск и е незаконосъобразно.

В момента цари объркване какво следва от парламентарния вот, но според юристи в Киев президентът не е задължен да освободи правителството, предаде ББС. До този момент Кучма не е дал сигнал, че ще направи това.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?