Путин провокира критики и аргументи за разширяването на НАТО

Путин провокира критики и аргументи за разширяването на НАТО

Критики и аргументи за разширяването на НАТО породи речта на руския президент Владимир Путин, изнесена в събота на Мюнхенската конференция по политиката за сигурност.

Вчера Путин обвини САЩ, че разширяването на НАТО към руските граници сериозно намалява взаимното доверие. Руският държавен глава разкритикува Вашингтон за "почти невъздържаната употреба на сила" в света. Според него по този начин САЩ насърчават други страни да се сдобиват с ядрено оръжие, предаде Асошиейтед прес.

"Свидетели сме на почти невъздържана хиперупотреба на сила в международните отношения. Една държава - Съединените щати, прекрачва националните си граници по всякакъв начин. Това е много опасно, никой не се чувства сигурен, защото никой не може да се защити с международните закони", каза Путин. "Единствено ООН може законно да използва сила. ООН не може да бъде заменяна от ЕС или НАТО", подчерта той.

Разполагането на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Европа неизбежно ще доведе до нова надпревара във въоръжаването, каза руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС. Това ще предизвика асиметричен отговор от руска страна, допълни той.

В интервю за катарската телевизия "Ал Джазира" по-късно Путин посочва, че "плановете за създаване на системи за противоракетна отбрана променят равновесието на силите". "На практика в действителност наблюдаваме приближаване на военната инфраструктура към нашите граници. Разбира се, ние сме длъжни някак да реагираме на това. И реагираме", подчерта Владимир Путин. По думите му тази реакция се състои в преустройство на военната доктрина на Русия и поставяне на нови задачи пред въоръжените сили.

Белият дом изрази изненада и разочарование от критиките на Путин, че Съединените щати се опитват да наложат волята си по света.

"Неговите обвинения са неправилни", посочи в събота говорителят на президентския Съвет за национална сигурност Гордън Джондроу. "Възнамеряваме да продължим сътрудничеството с Русия във важни за международната общност области като борбата с тероризма и предотвратяването на заплахата от разпространение на оръжия за масово унищожение", добави той.

“Не мога да скрия своето разочарование и няма да сторя това”, заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер. Американският сенатор-републиканец Джон Маккейн, който има президентски амбиции, заяви, че днешният свят не е еднополюсен”.

Речта на Путин, критикуваща САЩ и НАТО, показа защо е важно да се разширява трансатлантическият алианс, заяви в неделя Карел Шварценберг, министърът на външните работи на Чехия, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да сме благодарни на президента Путин, който не само добре се постара да направи реклама на тази конференция, но и убедително аргументира защо НАТО трябва да се разширява", заяви чешкият първи дипломат.

Шварценберг отхвърли руските критики. "Претенциите на други страни не влияят на правителството ни", каза той и подчерта, че въпросът за пративоракетната отбрана е вътрешна работа на Прага.

Споделяне

Още от Свят