Путин пуска други компании до тръбите на "Газпром", но не и отделяне на газопроводите

Претенциите на ЕС към цените и монополното положение на "Газпром" били неоснователни

Владимир Путин

Икономиката на "Газпром" трябва да се промени, а другите компании да получат достъп до газопреносната мрежа на компанията, заяви руският президент Владимир Путин, който обаче отново се обяви против отделянето на дейностите по транспортирането на газ от добива и продажбата. Путин освен това посъветва Европа да ореже данъците върху газовите доставки, вместо да иска от руския газов монополист да намали своите цени.

В момента притежаващата цялата руска газопреносна мрежа "Газпром" държи монопола над износа на газ от Русия. "Ако отделим транспорта на газ, той ще умре. Той живее за сметка на кръстосаното субсидиране от добива и продажбите", заяви Путин във вторник по време на инвестиционния форум на ВТБ капитал "Русия зове".

Изискванията за осигуряване на достъп до енергийната инфраструктура на трети страни и разделянето на транспорта от производството и търговията с природен газ и електроенергия са част от влизащия в сила в началото на 2013 г. трети енергиен пакет на Европейската комисия. Правилото обаче не се отнася за активи извън Европейския съюз, а газопроводът "Северен поток", в който "Газпром" държи 50 на сто и минава през територията на Германия, получи разрешение от Брюксел за изключване от правилото за достъп на трети страни.

На "Газпром" се падат около 77 на сто от добива на газ в Русия през миналата година, най-големият частен производител в страната е компанията "Новатек", която добива 8 на сто от синьото гориво. Всички руски производители имат право да ползват вътрешната мрежа за задоволяване на нуждите на страната, но с експорта се занимава само "Газпром".

Путин коментира още, че претенциите на Европейската комисия, че "Газпром" е монополист са неоснователни и ако има констатирани случаи на корупция в концерна, с тях трябва да се занимава полицията.

Путин отбеляза още, че "Газпром" държи 27 на сто от европейския пазар, докато норвежките компании – 29 процента. "Какъв е монополизмът? И в тази връзка ние все по-често и по-често чуваме претенции за това как "Газпром" прави бизнес и за корупционни практики. Сигурно има. Но затова има милиция, или както сега е модерно да се казва полиция, която е длъжна да ги хваща и да праща в затвора. И смятам, че това би било много правилно", заяви Путин.

Той допълни, че за намаляване на цените за крайния потребител в Европа трябва да се види на първо място структурата на ценообразуването и данъчните му ставки.

"Що се отнася до евентуалното намаляване на цените за крайни потребители, включително в европейски страни, аз бих посъветвал да погледнете ценовата структура. Вижте данъчният компонент. Крайният потребител плаща цена, в която 60% са данъци", каза Путин.

"Защо нашите партньори искат от нас да намалим приходите на нашите компании, докато те оставят непроменен този данъчен компонент? Аз разбирам, че те го искат, за да решават социални въпроси със събраните от данъци пари", коментира руският президент.

В началото на септември Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу "Газпром" по подозрение, че руският концерн създава препятствия пред конкуренцията в Източна Европа и определя несправедливи цени за клиентите си.

"Газпром", която задоволява около една четвърт от газовите нужди на Европа и изнася около 150 млрд. куб. метра газ годишно в ЕС, може да бъде санкционирана със сериозни глоби.

Путин отвърна с указ, изискващ от "стратегически" компании като "Газпром" да искат разрешение от Кремъл за промяна на договорите и разкриване на информация пред чужди регулатори.

Еврокомисарят по енергетиката Гютнер Йотингер пък коментира, че "Газпром" трябва да доставя газ на европейския пазар по цени, които за отделните страни в Европа не трябва да се разминават с повече от 30 на сто.

На свой ред руската газова корпорация определи действията на Еврокомисията като опит за оказване на натиск за намаляване на цените на газа.

"Газпром" изчисли, че средните цени на газа за ЕС през 2012 г. ще са между 405 и 415 долара за 1000 куб. метра, при 390 долара през 2011 г.

Миналата година продаденият от "Газпром" газ в Европа и други страни извън бившия Съветски съюз бе на стойност 55 млрд. долара. Очаква се приходите тази година да са по-малки, след като компанията предложи ценови отстъпки дългосрочните договори на някои от европейските си партньори след сериозен натиск от тяхна страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес