Путин разговаря за пръв път с лидерите на проруските сепаратисти в Източна Украйна

Путин разговаря за пръв път с лидерите на проруските сепаратисти в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин разговаря снощи по телефона с лидерите на проруските сепаратисти в Източна Украйна за пръв път след избухването на конфликта и спомена за евентуална размяна на затворници с Киев, предаде Франс прес.

В разговора участваха ръководителите на т. нар. народни републики, провъзгласени от бунтовниците в Донецк и Луганск - Александър Захарченко и Игор Плотницки. Той се състоя по молба на украинския политик Виктор Медведчук, един от преговарящите с бунтовниците от страна на Киев, който е близък до руския президент.

Медведчук бе помолил Путин да защити пред сепаратистките лидери идеята за размяна на затворници с киевските власти по формулата "всички срещу всички".

Отцепническите водачи "подкрепиха инициативата с уточнението, че по въпроса трябва още да се работи с представители на Украйна", се казва в комюнике на Кремъл.

По думите на Медведчук Киев е готов да върне на бунтовниците 306 души и се надява сепаратистките власти в замяна да освободят 74 военнослужещи и прокиевски активисти.

Според Медведчук, цитиран от ТАСС, това "би могло да стане преди новогодишните и коледните празници".

Последната размяна на затворници между страните в конфликта датира от септември 2016 г., напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?