Путин: Разпадането на СССР е "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век"

Путин: Разпадането на СССР е "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век"

Руският президент Владимир Путин нарече разпадането на Съветския съюз през 1991 година "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век", предаде Би Би Си.

"Нека отново да ви припомня как започна най-новата руска история. Първо трябва да се признае, и аз съм казвал това и преди, че разпадането на Съветския съюз беше най-голямата геополитическа катастрофа на века. За руския народ това се превърна в истинска драма. Десетки милиони наши съграждани и сънародници се оказаха извън пределите на Руската федерация, спестяванията на населението бяха опропастени, а старите идеали - унищожени", изтъкна руският президент.

Путин заяви това в понеделник в обръщение към депутатите, членовете на кабинета и регионалните лидери, което бе предавано на живо по телевизията.

Президентът определи за своя главна политическо-идеологическа задача развитието на Русия като свободна и демократична държава.

В шестата си годишна реч, откакто зае поста, той очертава целите на вътрешната и външната политика на Русия.

Очевидно в отговор на критиките на Запада, че отстъпва от демократичните ценности, той изтъкна, че Русия сама ще избере как да върви по пътя на демокрацията. Путин предупреди, че властите ще действат законно, но твърдо  срещу всички нелегални методи на борба в името на етнически, религиозни и други интереси, тъй като те противоречат на демократичните принципи.

Критиците на Путин го обвиняват, че концентрира твърде много власт в ръцете си, като отмени преките избори за губернатори и смесената система за избор на парламент.

В словото си руският президент изтъкна, че руснаците, които са натрупали пари в чужбина, ще бъдат окуражени да върнат капиталите си в страната. Той поиска 13-процентов плосък данък върху всички недекларирани доходи и прехвърлянето им в руски банки.

“Данъчните власти нямат никакво право да тероризират бизнеса”, каза Путин.

На практика става дума за условия на амнистия, потвърди по-късно в понеделник руският финансов министър Алексей Кудрин, цитиран от агенция Интерфакс.

Изтичането на частни руски капитали достигна 9,4 млрд. долара през 2004 г., докато значителна част от руската икономика продължава да бъде сенчеста.

Изявлението на Путин става на фона на растящото недоумение и страх у много чужди инвеститори, предизвикани от масираната държавна атака срещу най-голямата руска петролна компания Юкос, срещу която бяха предявени данъчни искове със задна дата.

Презиеднтът изтъкна, че олигархическите групировки обслужват изключително собствените си корпоративни интереси, а масовата бедност се е превърнала в правило.

Радикално нов подход срещу тероризма

В речта си руският президент посочи също, че целостта на страната е била нарушена от намесата на терористи и последвалата капитулация от Хасавюрт (договорът, с който бе сложен край на първата война в Чечения).

Путин се обяви за “радикално нови подходи” за справяне със заплахата от тероризъм, която той нарече “много силна”. Ако ние за момент покажем слабост или безхарактерност, загубите ни ще бъдат неизмерими, предупреди руският президент.

Путин припомни, че са се чули много мнения, че младата демокрация не е продължение на руската държавност, а е неин окончателен крах. Той обаче подчерта, че в този период се е зародила волята за нов, свободен живот.

Във връзка с предстоящото честване на 60-ата годишнина от победата над нацистка Германия, Путин изтъкна необходимостта от защита на руските ценности и засилване на руската историческа общност в бившето съветско пространство.

Амнистия на изнесените капитали

Споделяне

Още от Свят