Путин разпореди пълна бойна готовност на 65 000 войници

Путин разпореди пълна бойна готовност на 65 000 войници

Президентът на Русия Владимир Путин нареди провеждането на проверка на боеготовността на Централния военен окръг (ЦВО), съобщават световните агенции.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви на служебно съвещание, че, в съответствие със заповедта на държавния глава, днес от 10:00 часа българско време няколко мотострелкови и зенитни ракетни съединения, дислоцирани на територията на Урал и Западен Сибир се привеждат в пълна бойна готовност.

В рамките на внезапната проверка на боеготовността на войските в Централния военен окръг (ЦВО) ще вземат участие 65 000 военнослужещи и около 5500 единици въоръжение и военна техника, както над 180 самолета и 60 хеликоптера. Те ще отработят различни задачи, в това число и провеждането на десант.

Междувременно, украинското министерство на външните работи поиска от Русия да обясни целта на съсредоточаването на военна техника близо до границата. Увеличаването на числеността на войсковата групировка бе потвърдена от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Неотдавна хиляди руски войници и множество единици военна техника се отдалечиха от границата с Украйна след международен натиск.

Напрежението между двете страни расте и на друг фронт. Следственият комитет на Руската федерация е възбудил наказателно преследване срещу украинският вътрешен министър Арсен Аваков и губернаторът на Днепропетровска област Игор Коломойски.

Срещу тях има подозрения в организиране на престъпления, попадащи под членовете на наказателния кодекс за организиране на убийство, употреба на забранени средства и методи на водене на война, отвличане на хора и възпрепятстване на законната дейност на журналисти.

Споделяне

Още от Свят