Путин разработва крипторубла, за да заобиколи санкциите

Путин разработва крипторубла, за да заобиколи санкциите

Русия търси начини да създаде крипторубла, която може да ѝ помогне да "заобиколи" западните санкции, след като традиционно технофобският Кремъл бе пометен от настаналата лудост с криптовалутите.

Представители на официалните власти в Русия твърдят, че президентът Владимир Путин е възложил да се работи по създаването на криптовалута, след като руските държавни институции възприемат технологията, на която се базират биткойнът и другите дигитални валути.

Икономическият съветник на Путин – Сергей Глазев, заяви по време на скорошна правителствена среща, че крипторублата би била полезен инструмент за извършване на международни трансакции.

"Този инструмент ще ни служи много добре за чувствителни операции от името на държавата. Можем да разкрием сметки с нашите партньори по света, които ще бъдат извън санкциите", заявил Глазев. По негови думи криптовалутата ще се базира върху действащата рубла, но разпространението ѝ ще бъде в известна степен ограничено, позволявайки на Кремъл да следи операциите.

Путин е поискал също кабинетът му да разработи и рамка за регулирането на криповалутите.

Подобно на интернет, който Кремъл се научи как да опитомява през последните години, интересът в криптовалутите разкрива желанието на Русия да опитоми концепция, която изначално е създадена да бъде свободна от правителствено влияние.

Няколко от най-големите централни банки по света проучваха в последно време потенциала на блокчейн технологията. Някои като шведската централна банка обмислят да пуснат своя собствена дигитална валута, но други нямат подобни намерения. Европейската централна банка и Банк оф Джапен описаха технологията като прекалено "незряла", за да бъде използвана от техните платежни системи.

За някои авторитарни държави като Северна Корея се твърди, че трупат криптовалути, за да правят плащания на черния пазар, докато други като Венецуела смятат да създадат своя собствена валута.

Но е далеч по-трудно да се създаде държавна криптовалута, която да замени съществуващите финансови модели, например набирането на капитал за държавни банки или финансиране на военнопромишления комплекс, които са забранени чрез санкции.

Докато криптовалутите като биткойна дават на собствениците си преимуществото на анонимността, превейки ги популярен начин за разплащане на нелегални дейности, не е ясно как крипторублата ще помогне на руските компании и граждани да избегнат международните санкции или да предотвратят засичане от американските власти.

Неясно остава дали крипторублата ще бъде издадена от руската централна банка или от търговските банки и кой ще може да си отвори сметка.

"Крипто" не е бързият отговор", заяви Алън Уоксмън, ръководител на корпоративния бизнес в "Газпромбанк", санкционираният руски държавен кредитор. Според него звеното на американското финансово министерство, което прилага санкциите, може да проследи начините за избягване на санкциите.

Бумът на интереса в биткойна през 2017 г. доведе до обезумяла търговия и до предупреждения от регулаторите по света за опасносните колебания на пазара на дигиталната валута. Биткойнът увеличи цената си 20 пъти през годината, достигайки до рекордните 20 000 долара, преди да падне рязко.

В Русия над 300 млн. долара бяха набрани през 2017 г. при първични предлагания на валутата.

Въпреки това Руската централна банка заяви, че криптовалутите "имат всички характеристики на финансова пирамида". Тя иска да ограничи възможностите за възвръщане на измамните схеми, които през 90-те години завлякоха много руснаци.

Саша Иванов, който управлява Waves, най-голямата руска блокчейн платформа, заяви, че пазарът на криптовалути е в същността си подобие на "нерегулираните финансови пазари през 19 век в Америка".

Споделяне

Още от Европа