Путин: Русия е готова да работи със САЩ за по-демократичен световен ред

Путин: Русия е готова да работи със САЩ за по-демократичен световен ред

Русия има важни общи интереси със САЩ и затова трябва да работи с тях по този общ дневен ред, каза в телевизионно интервю руският президент Владимир Путин.

В коментарите си по държавната телевизия "Русия" Путин смекчи антиамериканската си реторика и вече не звучеше толкова критично, отбелязва Ройтерс и припомня, че отношенията между Москва и Вашингтон, както и между Москва и други западни страни се влошиха заради конфликта в Украйна и достигнаха до най-ниското си равнище от много години.

"Имаме разногласия по редица международни въпроси. Но в същото време имаме нещо, което ни обединява, което ни кара да работим заедно", каза Путин.

”Имам предвид общите усилия да направим световната икономика по-демократична и уравновесена, по-балансирана, за да може световният ред да стане по-демократичен”.

В миналото Путин яростно е атакувал САЩ и Запада, обвинявайки ги за кризата в Украйна, която според Русия е резултат от подкрепян от Запада "преврат" срещу бившия украински лидер Виктор Янукович.

Преди два дни в ежегодната си "Пряка линия", отговаряйки на въпроси на сънародниците си, Путин обвини САЩ, че се опитват да играят господстваща роля в световната политика и каза, че САЩ искат да имат "не съюзници, а васали". Въпреки това критиките му към Запада бяха по-умерени в сравнение с предишни подобни

Говорейки за разногласията между Русия и САЩ руският президент имаше предвид проблемите в областта на безопасността, излизането на САЩ едностранно от системата на противоракетна отбрана и други въпроси от международната политика, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?