Путин: Русия и САЩ скоро може да обявят споразумение за Сирия

Путин: Русия и САЩ скоро може да обявят споразумение за Сирия

Русия и САЩ може да обявят скоро споразумение за Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за агенция Блумбърг.

"Малко по малко напредваме в правилната посока и не изключвам скоро да се споразумеем за нещо и да го обявим на международната общност", каза Путин, цитиран от Франс прес.

Той посочи, че макар и преговорите между Русия и партньорите ѝ да вървят трудно, те постепенно поемат в правилната посока.

"Още е рано да говорим за това, но мисля, че действаме и напредваме в желаната посока", каза руският президент и похвали американския държавен секретар Джон Кери за неговото търпение и постоянство.

Путин каза още, че Русия и Турция също се стремят към споразумение за уреждане на сирийския конфликт.

Според руския държавен глава основната трудност в преговорите е въпросът коя въоръжена групировка е от т.нар. "умерена опозиция" на сирийския президент Башар Асад и коя е джихадистка.

Той смята, че джихадистите започват да абсорбират умерената част от опозицията. "Това вече не е гражданска война. Това са бойци, дошли от отвън, които получават оръжия и муниции от чужбина", каза Путин.

Последното изявление на Путин все още не е коментирано официално от американска страна.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?